Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Dmitry Polyanskiy zaprijetio je večeras “zapadnim kolegama” da ne podržavaju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, za kojeg je rekao da je nelegitiman.

Polyanskiy, koji je otpravnik poslova ruske misije u UN-u, obratio se na sjednici nakon što je Vijeće odbacilo prijedlog rezolucije Rusije i Kine koja je predviđala ukidanje OHR-a od naredne godine.
“Žalimo što večeras Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju kao i to što kandidat Christian Schmidt nije odobren u Vijeću sigurnosti UN-a. Upozoravamo da bilo koji potez kolega da se proba zaobići Vijeće sigurnosti o ovom pitanju nije samo nelegalan već i opasan”, rekao je Polyanskiy.


Kako je dodao, nakon što je Valentin Inzko dao ostavku, ova pozicija je upražnjena, te “ne postoji drugo legalno objašnjenje onoga što se desilo”.

“Pozivamo zapadne kolege da ne usložnjavaju situaciju. Upozoravamo kolege u Vijeću da ne poduzimaju daljnje destruktivne korake i naročito da ne podržavaju nelegitimne kandidate za mjesto visokog predstavnika. Takve kratkoročne akcije mogu samo iskomplicirati unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu uništiti dostignuća međunarodne zajednice u posljednjih 25 godina, što može potkopati mirovni sporazum”, rekao je ruski predstavnik.

Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Richard M. Mills rekao je da večeras da njegova zemlja daje punu podršku novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

PORAZ RUSIJE I KINE
Američki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a: Schmidt preuzima dužnost 1. augusta, OHR ostaje
On je ovo kazao nakon što je Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog rezolucije Moskve i Pekinga u kojoj se pozivalo na zatvaranje OHR-a.