Španski teniser Rafael Nadal kaže da se ne voli porediti s Novakom Đokovićem i Rogerom Federerom te da je još uvijek maksimalno skoncentrisan da u karijeri pokuša ostvariti što je moguće više pobjeda.

Nadal ističe da su mu Đoković i Federer rivali samo na terenu i dok njihov meč traje, a da van svega toga imaju odličan odnos, zbog čega se i ne voli porediti s njima.

“Mislim da nije moje komentarisati ulaziti u takve i slične diskusije. Ljudi vole pričati o takvim stvarima, vode porediti međusobno igrače, a ja imam odličan odnos sa Rogerom i Novakom. Rivali smo, ali samo dok traje meč i naša borba postoji jedino na teniskom terenu”, rekao je Nadal.

Što se tiče karijere, Nadal kaže da još uvijek ne želi sumirati sve i da će za takve stvari biti vremena, ali onog trenutka kada karijera i zvanično završi.

“Kada se završi moja karijera onda ću imati dovoljno vremena da se prisjećam svojih dostignuća i da razumijem kakvo je moje mjesto u historiji tenisa. Nikada nisam razmišljao da ću osvojiti tako puno titula i zbog toga sam jako sretan i zahvalan”, kaže Nadal.

Španski teniser kaže kako posljednjih godina češće osjeća bol, ali da se vremenom naučio nositi s tim.

“U posljednjih nekoliko godina češće osjećam bol, a čovjek vremenom mora naučiti da se nosi s tim. Morao sam promijeniti svoju igru i trening, promijenio sam i svoju rutinu i sada treniram puno manje nego što bih volio, a najviše sam radio na servisu i pozicioniranju”, rekao je Nadal i završio:

“Nemam planove kada ću završiti svoju karijeru, a sve dok sam zdrav i sposoban da se takmičim nastavit ću da uživam u svom teniskom životu. Najvažnija stvar jeste da budeš zapamćen kao osoba i to je na prvom mjestu.”