Centralna banka Bosne i Hercegovine je prošle godine registrovala manje krivotvorenog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu.

Kako su saopštili, registrovano je 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49 posto manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Poručili su da se kontinuirano radi na informisanju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od krivotvorine, te se na taj način zaštititi od mogućih prevara.

Istakli su da se kod prepoznavanja krivotvorina obrati pažnja na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

“Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra. Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.”, obrazložili su.

Ukoliko se desi da posumnjate da imate krivotvorenu novčanicu i kovanicu, možete je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova.

Detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na web stranici Centralne banke.

Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada).

U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od jedne KM (660 komada), zatim od pet KM (66 komada), a najmanje apoen od dvije KM (tri komada).

U prošloj godini je registrovano i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura, 679 komada, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.