Njemački naučnici su utvrdili zašto se u nekim rijetkim slučajevima nakon vakcinacije AstraZencinom vakcinom javlja tromboza. Tvrde i da za to postoji rješenje – aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, koji pomaže protiv krvnih ugrušaka.

Šest slučajeva tromboze u Njemačkoj nakon vakcinacije AstraZenecom proučeni su na Univerzitetskoj bolnici Greifswald.

Istraživanje takvih slučajeva je pokazalo da je nekoliko pacijenata imalo krvne ugruške u žilama mozga što znači da bi se mogao razviti ciljani tretman za sprečavanje takvih problema.

Ovakvo otkriće je rezultat saradnje između bolnice Greifswald, državnog zdravstvenog regulatora Instituta Paul Ehrlich (PEI), kao i ljekara iz Austrije gdje je tamošnja medicinska sestra umrla od tromboze u mozgu nakon vakcinacije AstraZenecinom vakcinom.

Istraživači su naglasili da će ovakva vrsta liječenja biti moguća samo kod pacijenata kod kojih se pojave krvni ugrušci te da će to biti preventivni tretman.

Shodno tome, istraživanje je zapravo utvrdilo da vakcina, u veoma rijetkim slučajevima “aktivira” trombocite u krvi na sličan način kao kada oni stvaraju zaštitni sloj preko otvorene rane.

Takvu reakciju nije teško spriječiti, tako da se savjetuje da se rizičnim grupama, uz vakcinu, daje i odgovarajući preparat, aktivni sastojak s trenutnim dejstvom “koji pomaže protiv tromboze”.

Preparat je moguće davati samo nakon pojave tromboze, a ne istovremeno s primjenom vakcine.

Ovakva saznanja, naučnici su podijelili sa bolnicama širom Evrope.

Odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA), 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom AstraZeneca najavilo je da će nastaviti vakcinaciju tom vakcinom.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da se vakcinacija nastavlja već od petka, a isto je odlučila i Italija, piše DW.