BiH i Srbija, sudeći prema posljednjim događajima, bilježe uzlazni trend u međusobnim odnosima i saradnji, a ponovo se na scenu, na mala vrata, uvodi dugogodišnji problem linije razgraničenja koji neće ni lako ni brzo biti riješen.

Pitanje granice između dvije zemlje bilo je jedna od tema tokom sastanaka domaćih zvaničnika sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem koji je u srijedu i četvrtak boravio u BiH. Tom prilikom je konstatovano da su sveukupni bilateralni odnosi intenzivirani, a na sastanku sa članovima Predsjedništva je izražen interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, gdje je posebno istaknuta važnost rješavanja otvorenog pitanja međudržavne granice. To će, kako je istaknuto u saopštenju, biti rješavano u okviru kontakata na najvišem nivou s ciljem potpisivanja odgovarajućeg međudržavnog sporazuma o tome.

Dužina neutvrđenog dijela granice je oko 300 kilometara, a tu su sporne četiri tačke, odnosno hidrocentrale “Bajina Bašta” i “Zvornik”, dio pruge Beograd – Bar koja prolazi kroz BiH, te opštine Priboj i Rudo.

Nadležne komisije za pitanje granice, s obje strane Drine, nisu se našle za istim stolom duže od deset godina, a problema je bilo u međusobnim odnosima članova domaće delegacije koja je nadležna za te poslove. Nakon što im je istekao mandat, donesena je nova odluka o osnivanju Komisije za granicu BiH koja je, između ostalog, nadležna za identifikaciju granice sa susjednim državama. U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrđeno je “Glasu Srpske” da je 23. decembra prošle godine održana konstitutivna sjednica novog saziva Komisije za granicu BiH. Jedan od članova Nenad Bajić, koji je predstavnik Republike Srpske u tom tijelu, za “Glas” ističe da su u međuvremenu, zbog pandemije virusa korona, održali nekoliko onlajn sastanka te da je u toku formiranje potrebne stručne grupe.

– Ništa konkretno još nemamo. Stručna grupa će nam biti osnov za dalje pregovore i razgovore. Kada to pitanje bude završeno, vidjećemo šta i kako dalje. Da li će ponovo biti zastoja ili ne, ne znam. Uglavnom, stekli su se tehnički uslovi za rad. Sve je pred nama. Vidjećemo, ali ne tako brzo – istakao je Bajić.

Posljednja sjednica diplomatske komisije za granicu između Srbije i BiH bila je u junu 2010. godine u Beogradu.