Uslijed pandemije koronavirusa i brojnih mjera koje su vlasti širom svijeta donosile tokom 2020. godine, globalni dug porastao je za 24 biliona dolara, podaci su Instituta za međunarodne finansije u Washingtonu (MMF).

Novim rastom globalnog duga, ukupni dug prema podacima MMF-a trenutno iznosi 281 bilion dolara.

Analizom kretanja globalnog duga, članovi MMF-a su utvrdili kao je polovina rasta globalnog duga uslijedila zbog mjera protiv pandemije koronavirusa koje su uvodile vlasti, a koje su većinom činile štetu ekonomiji država.

Kada su u pitanju multinacionalne kompanije, one su u rastu globalnog duga učestvovale sa 5,4 biliona dolara, domaćinstva sa 2,6 biliona dolara, dok su banke “krive” za rast duga za dodatnih 3,9 biliona dolara.

Istraživanje MMF-a pokazalo je da je ukupan dug skočio za više od 35 posto odnosno na 355 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda.

Ovakva kretanja su, prema podacima MMF-a znatno veća od porasta koji je zabilježen tokom svjetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine kada je dug u odnosu na BDP iznosio 10 tj. 15 posto.

I tokom 2021. godine iz MMF-a očekuju kako će dugovi država rasti te da će se zaduživanja kretati iznad nivoa prije pandemije koronavirusa, s tim što bi otvaranje ekonomije u većini država trebalo umanjiti rashodovnu stranu.

Najveći rast kada su u pitanju dugovanja zabilježile su zemlje Evrope tačnije Španija, Grčka te Francuska.

Kada su u pitanju tzv. tržišta u razvoju, Kina je zabilježila najveći porast duga, a za njom slijede Turska, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija.

Uprkos dugovanjima, kako navode iz MMF-a prerano povlačenje mjera vlasti širom svijeta ne bi donijelo stabilizaciju tržišta, već bi uslijedio izuzetno nestabilan period koji bi mogao dovesti do bankrota i novog vala podizanja zajmova koji se ne bi mogli naplatiti u određenom periodu.

Prema mišljenju MMF-a, ključ je u postepenom vraćanju ekonomije na vrijeme prije pandemije što bi podrazumijevalo i manji oslonac na podršku države.

“Trajno oslanjanje na državnu podršku moglo bi predstavljati znatno veći rizik što bi dalo dodatni podstrek tzv. ‘zombi kompanijama’ da počnu sa još većim zaduživanjem”, navodi se u zaključku MMF-a