Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponudio veću saradnju ovih dviju komšijskih država, a kao gest povjerenja kaže kako je donio upravo vakcine.

“Nije samo pitanje vakcina, nego našeg povjerenja jedni u druge, da ne živimo za to da opanjkavamo jedni druge pred svjetskim zvaničnicima”, rekao je on.

U BiH postoje sumnje i da su AstraZeneca vakcine koje je donio Vučić lošijeg kvaliteta jer su proizvedene u Indiji.

“Srećan sam ako ćemo time da spasimo pet, 10 ili 20 života, to je važna i velika stvar. Došao sam da poručim da su ovo vakcine za FBiH, a pošto vidim da imaju neke primjedbe, koje god vakcine hoćete tražite mi ćemo vam je dostaviti za 10 dana, ali ne mislim ja da je problem vakcina, to je dobra vakcina”, rekao je on.

Vučić kaže da problem nisu vakcine, već on.

“Kada EU nešto daje onda je to solidarnost i prijateljstvo, a kad neko drugi daje onda je to dominacija. Pa kakva je to bolest? Sit sam tih šupljih priča, znam da se to kaže i u BiH i u Srbiji. Od EU smo se nadali i očekivali ih, jeste li ih vi dobili ovdje u Sarajevu niste, jesmo li mi u Beogradu nismo. Radimo ono što bi normalan komšija, prijatelj uradio”.

Na sastanku održanom danas, Aleksandar Vučić je zamolio tročlano Predsjedništvo da razmisle o ideji pravljenja velikog samita Srbije i BiH u Beogradu.

“To bi trebalo da bude samit svih privrednika, biznismena, svih nivoa vlasti. Da to bude najveći samit koji smo ikad napravili, samit saradnje, povjerenja, da šire otvorimo granice jedni prema drugima”, rekao je Vučić.

On ističe kako je Srbija imala najveću stopu rasta ove godine, a da BiH to može sljedeće godine dostići ukoliko postoji razumijevanje dvije komšijske države.

“Ogromnom brzinom ćemo stizati velike ako budemo zajedno radili, ako budemo imali povjerenje. To će biti politika Srbije”, zaključio je.

Sa Vučićem je stiglo 10.000 doza za 5.000 ljudi, no s obzirom na to da bi ove vakcine trebalo da dobijemo i u okviru COVAX programa, moći ćemo i odmah iskoristiti prve doze za 10.000 ljudi zatim revakcinisati kada stignu ostale.