vropske zemlje produžuju ili ponovo uvode drastične mere. Nemačka je u lokdaunu dva i po meseca, u Italiji će policijski čas trajati do 6. aprila, a novčane kazne za nepoštovanje mera su drakonske.

U Belgiji su uslužni objekti zatvoreni mesecima. Grčka se pribojava novih sojeva virusa, jer oboleli nemaju gde da budu smešteni. Pre dva dana Finska je proglasila vanredno stanje zbog rasta broja zaraženih. A Novi Zeland je zbog jednog novozaraženog zatvorio najveći grad Okland na nedelju dana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i regionalni lideri blizu su dogovora o postepenom popuštanju ograničenja. Prema nacrtu plana, od 8. marta moći će da se okupljaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, izuzev dece mlađe od 14 godina. Cvećare, knjižare, baštenski centri, kao i uslužni saloni za negu takođe će ponovo moći da se otvore od tog datuma, prenosi Rojters.

Međutim, pravila se mogu ponovo pooštriti ako broj zaraženih počne da se povećava. Prema ovom planu, stroge mere se predviđaju ponovo, ako broj slučajeva pređe 100 na 100.000 stanovnika.

Italijanski premijer Mario Dragi potpisao je sinoć novi dekret o antikovid merama. Policijski čas od 22 do 5 satiće trajaće do 6. aprila. Kazne su i do 1.000 evra. Italija je podeljena na žutu, narandžastu i crvenu zonu, ali zone sada više nisu limitirane samo na regione, već i na pojedinačne opštine u regionima koji mogu da budu druge boje. Tako je Lombardija u narandžastoj zoni, dok je nekoliko opština u regionu u crvenoj.

Uvedene su i zone tamno narandžaste, tj. one koje se približavaju crvenoj zoni, koja znači da rade samo samoposluge, apoteke i stvari od značaja za život.

Po prvi put Italija ima i belu zonu koja je Sardinija u kojoj je dozvoljeno skoro sve kao i pre kovida. Ta zona je zona koja je skoro bez rizika, ali i tu vlada policijski čas od 23.30. U Italiji raste broj zaraženih među mladima, a lekari upozoravaju da su pred trećim talasom epidemije i da se situacija dramatično pogoršava zbog varijanti virusa.

U Belgiji je na snazi već četiri meseca policijski čas od 22 do 6 ujutru. Situacija se stabilizuje, jer u poslednja tri meseca broj obolelih na dnevnom nivou je oko 2.000, a pre toga je bilo čak 20.000.

Na otvorenom skoro svi nose maske i poštuju mere. Svi kafići, restorani i ugostiteljski objekti u Belgiji su zatvoreni još sredinom oktobra. To važi i za sportske objekte, rekreativne sportove u halama – sve to već mesecima zatvoreno.

I Grci se pribojavaju novih sojeva virusa, jer su bolnički kreveti gotovo popunjeni, pa ako dođe do novog talasa neće imati gde da ih smeštaju.

Privatni sektor nije uključen u kovid sistem, a kapaciteti su upravo u privatnom sektoru i najveći. Grci imaju šest dozvola, a zbog zloupotreba, posebno šeste koja se tiče šetnje i zbog kućnih ljubimaca, razmišlja se i o njihovoj restrikciji.

Specijalne propusnice za izlazak i dalje su na snazi u Francuskoj. Otvorene su prodavnice i pijace, ugostiteljski objekti ne rade.

Šta je sa Srbijom?

Za petak je zakazana nova sednica Kriznog štaba, a njegov medicinski deo ističe da je neprihvatljivo da mere budu blage kao što je to sada slučaj, jer je situacija loša.

Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba već predložio vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpi. Istakao je i da vanredno stanje nema alternativu “inače ćemo pući k’o zvečka”.