Tvorci “Sputnjika V” traže izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove jer je mogućnost hitnog odobrenja te vakcine uporedila sa ruskim ruletom.

Na zvaničnom Tviter nalogu “Sputnika V” danas je objavljeno da ti komentari Kriste Virthumer-Hohe otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine.

“EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja“, istaknuto je u objavi.

Agencija Tass prenosi da je Virtumer-Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja ruske vakcine protiv koronavirusa u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine “Sputnjik V”, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu “Sputnjika V”, ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost “Sputnjika V” iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu The Lancet. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi Tass.