Korona brojke u Srbiji, iako nisu visoke, u blagom su porastu iz dana u dan. Kako stručnjaci objašnjavaju, sve je to očekivano s obzirom da je ljeto i da se putuje, ali kako dodaju situacija je stabilna i mirna, i u bolnicama završi mali procenat pacijenata. S jedne strane, uprkos porastu, situacija nije alarmantna, ali u Evropi korona ponovo uveliko divlja.Primjera radi, tako je za samo jedan dan u Francuskoj od 11.566, broj novozaraženih porastao na 95.217, u Njemačkoj su brojke takođe visoke te je prema posljednjem presijeku zabilježeno 122.597 novozaraženih. U Italiji je zabilježeno 62.704, što je opet ogroman skok jer je prethodnom danu presijek bio 17.131. U Grčkoj prema poslednjim podacima, u jednom danu inficirano je 12.590 ljudi, dok je samo u danu prije, taj broj iznosio 4.832. Dakle, statistika jasno pokazuje, brojke se mijenjaju iz dana u dan, ali ono što opet ohrabruje, niko ne prijavljuje opterećenje zdravstvenog sistema, odnosno ne završava veliki broj ljudi u bolnici.

Komandant Vojne bolnice Karaburma, doc. dr Ivo Udovičić kaže da je situacija u bolnici mirna, te da se ne dešava ništa dramatično, broj pacijenta je standardan, dok je dvoje na intenzivnoj njezi.

-Što se tiče epidemiološke situacije u zemlji ima porast broja zaraženih, što je donekle i očekivano zbog migracije ljudstva i onih koji dolaze i odlaze. Uvijek negdje postoji veća virusna aktivnost, tako smo i mi prošlog i pretprošlog ljeta imali ovakve talase. Međutim, s obzirom da je sada predominantan omikron soj, vidjećemo kako će to dalje uticati na prijeme pacijenata u bolnice. Za sada nema povećan broj prijema bez obzira na povećan broj novozaraženih. Ali, ako ovaj broj bude rastao, u narednom periodu može se očekivati i porast prijema jer za neke i omikron može biti komplikovan. Takođe, može se desiti i da bude četvorocifreni broj jer ovo je sada uzlazna putanja ovog talasa, mada on svakako ne bi trebalo da bude visok – objašnjava dr Udovičić.

Brojke neće ići visoko
Kako dalje objašnjava dr Udovičić, on ne očekuje da će brojke ići visoko, jer je ipak omikron u pitanju.

-Virus nas opominje da nigdje nije otišao i da pandemija nije završena. Imaju novi podtipovi omikrona i vidi se da oni nalaze načine da zaobiđu naša antitijela. Mada, omikron sam po sebi ne daje tešku kliničku sliku. Pa i to što djelimično zaobilazi naša antitijela, on neće napraviti veliki problem, s obzirom da daje lakšu kliničku sliku za veliku većinu ljudi. Ipak, kao i uvijek oni najosetljiviji, a to je starija populacija koja ima komorbiditete, koji imaju neke probleme sa imunitetom, oni možda mogu imati problem – dodaje dr Udovičić.

Delta je ostala u tragovima
Prethodnik omirkona, delta soj, u ranijem periodu pravio je velike probleme zaraženima. Kada je omirkon postao dominantan, i korona je postala drugačija za sve nas. Ipak, delta je ostala u tragovima.

-Ono što što je bilo u bolnici, bila su to dva mlađa pacijenta, koji su imali klasičnu sliku delte, ali mi to ne možemo da dokažemo. Vjerujem da delta soj sigurno negdje postoji, kratak je to vremenski period, od decembra do danas da se delta soj potpuno ugasi. Tako, očekivano je da delta još uvijek postoji ali ne očekujem da će se taj soj vratiti i da će praviti neke problem – kaže dr Udovičić.

Ljeto će biti mirno, a na jesen mogući talas
Iako će brojevi varirati, ljeto će biti mirno. Na jesen, zbog polaska u školu i rada u zatvorenim prostorijama virus će se brže širiti pa ćemo tada sigurno imati talase, piše Blic.


– Mirni smo do jeseni svakako, skoro sam siguran, bez obzira na sve brojeve koje vidimo u okolnim zemljama, koje čak rastu i po nekoliko hiljada, u Grčkoj, Portugaliji, Nemačkoj… biće mirno. Najbitnija stvar je što nema priliva pacijenata u bolnicama, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Iskreno, očekujem da veći problem napravi virus gripa nego omikron soj. Talasa će biti na jesen i zimu sigurno, virus će postati sezonska bolest u onom periodu kada njemu bude odgovaralo da se širi. Tako će i vakcine biti sezonske, pa ćemo se vakcinisati negdje u isto vrijeme i protiv korone i protiv gripa – kaže dr Udovičić.