Vladajući hršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) pretrpjeli su loše rezultate na dva ključna regionalna glasanja koja se vide kao pokazatelj onoga što bi se moglo dogoditi na općim izborima u septembru.

CDU je osvojio oko četvrtinu glasova u regijama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate, pokazuju preliminarni rezultati. Dvije zapadne države nekada su bile konzervativna uporišta.

Merkel bi trebala odstupiti s mjesta njemačke kancelarke u septembru, nakon 16 godina mandata.

Pad glasova za CDU-u dolazi usred perioda kada su Nijemci bijesni zbog sporog tempa vakcinisanja protiv koronavirusa i skandala u vezi s nabavkom maski.

Nekoliko konzervativnih zastupnika podnijelo je ostavke zbog optužbi da su dobili ogromne provizije za dogovaranje vladinih poslova za kupovinu maski za lice.

Što pokazuju preliminarni rezultati?

U Baden-Württembergu se predviđa da će se stranka Zelenih zadržati na vlasti s oko 33 posto glasova, a CDU će dobiti 24 posto, znatno manje nego na prethodnim izborima 2016. godine.U susjednoj pokrajini Rhineland-Palatinate, predviđa se da će socijaldemokrati lijevog centra (SPD) zadržati vlast s oko 36 posto.

CDU je vodio u anketama, ali se predviđa da će dobiti samo 28 posto glasova.

Generalni sekretar CDU-a Paul Ziemiak rekao je da ovo “nije bila dobra izborna večer za CDU”.

Najava promjena na nacionalnom nivou

Oba rezultata utiru put regionalnim savezima između Zelenih, SPD-a i liberalnih Slobodnih demokrata i podižu mogućnost za sličnu koaliciju koja bi mogla formirati saveznu vladu nakon septembarskih.

Kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz rekao je da ovo pokazuje da je vlada bez CDU-a ili CSU-a moguća.

Predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck rekao je da će stranka “ovaj uspjeh shvatiti kao rep za predizbornu kampanju u Bundestag”.

Ankete javnog mnijenja pokazuju kako je nacionalna popularnost CDU-a pala s 40 posto prošlog juna, kada je Njemačka bila pohvaljena zbog svog početnog odgovora na pandemiju koronavirusa, na oko 33 posto ovog mjeseca.