Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da je parlament Srpske otvoren za ideje i razmatranje svih akata, ali da pri tome čuva suverenitet i ustavni kapacitet Republike Srpske.

Stevandić je rekao da Narodna skupština Srpske svoju otvorenost za razgovore demonstrira i time što je domaćin prezentacije procjene zakonodavnog procesa u BiH, koju je sačinila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u.

“Mislim da gradimo kredibilitet unutar BiH i da pomažemo ukupnom demokratskom ambijentu u BiH”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci prije početka prezentacije.

On je rekao da Republika Srpska kancelariju visokog predstavnika smatra anticivilizacijskom, nedemokratskom i izvorom kriza.

“Mislimo da je ona nešto što ne dozvoljava BiH napredak, nešto slično mislimo o Ustavnom sudu. Mi to govorimo javno, o tome raspravljamo demokratski”, rekao je Stevandić.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Kroče Ageler rekao je da je u izvještaju o procjeni zakonodavnog procesa u BiH, koji je predstavljen u parlamentu Srpske, naglašeno nekoliko oblasti koje zahtjevaju trenutnu akciju.

On je istakao da su te akcije jačanje parlamentarnog nadzora, poboljšanje rada odbora, promocija ravnopravnosti polova te uključenje marganalizovanih grupa u proces izrade zakona.

“Današnji skup nudi mogućnost da se rasprave neki načini na koje je moguće pobošljati parlamentarno funckionisanje da se dobiju što kvalitetniji zakoni”, rekao je Ageler.