Stevandić: OBA privatizovana, pravosuđe BiH pod stalnim pritiskom iz Sarajeva

0
44

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH privatizovana i da joj je “cilj uništenje rukovodstva Republike Srpske”.

Komentarišući hapšenje poslanika SDA u Parlamentu Federacije BiH Salka Zildžića, koji je imao legitimaciju OBA, Stevandić je istakao da je način na koji će se prikrivati nelegalne radne manje bitan od onoga što ova agencija radi.

  • Rukovodstvo Republike Srpske bilo je pod stalnom prismotrom OBA kada je njom rukovodio Osman Mehmedagić Osmica. Prisluškivani su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i kada smo na to ukazivali, niko nije obraćao pažnju – rekao je Stevandić.

Naveo je da su zato konstruisane priče sarajevskih medija protiv rukovodstva Republike Srpske, a posredstvom novinara koji “pripadaju nakaradnom sistemu OBA”.

  • Sada se polako otvaraju i na vidjelo izlaze sve stvari nakon što je o tome progovorio i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković – dodao je Stevandić.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić uhapšen je prilikom prelaska granice sa Srbijom kada je kod njega pronađen pištolj, za koji je imao dozvolu u BiH, ali ga nije smio unositi u drugu državu, te počasna iskaznica OBA.

Zildžić je uhapšen na graničnom prelazu Bajina Bašta i trenutno je u pritvorskoj jedinici u Užicu, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor.

U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na lica sa američke crne liste, ali i na navode o zloupotrebi kapaciteta OBA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene i informacije o navodima koji su se pojavili o zolupotrebi službenih legitimacija Agencije, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Odluka Suda BiH o oslobađanju odgovornih za zločine nad srpskim civilima u Јošanici je očekivana, jer su pravosudne institucije BiH pod stalnim pritiskom iz Sarajeva, rekao je predsjednik Stevandić.

stakao je da institucije zavise od “sarajevske čaršije”.

  • Komoditet onih koji vode ove institucije zavisi od te čaršije i targetiranja koje dolazi od sarajevskih medija – poručio je Stevandić.

On kaže da nije prvi put primijenjena praksa pravosudnih institucija da oslobađaju zločince, a presuđuju nevine Srbe.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here