Vremešni Italijan, 91. godišnjak iz Karare, “svoju vakcinu” protiv korona virusa ponudio je majci 22. godišnjeg Matea, mladića koji pati od teškog oblika invaliditeta, piše agencija Ansa o nesvakidašnjem velikodušnom gestu čovjeka, koji u devetoj deceniji spada u prioritetnu grupu osoba koje trebaju da se vakcinišu prije drugih.

Kako navodi agencija, 91. godišnji Ðovani je u lokalnim novinama “La Nacione” pročitao apel roditelja bolesnog mladića koji su tražili od regije Toskana da se i roditelji hendikepirane djece stave u prioritetnu grupu da bi zaštitili svoje djete.

“Vakcinišite Mateovu majku, njoj je potrebnije, ne smije rizikovati da donese zarazu kući, Ja sam imao dug život, imam veliku porodicu”, ovim riječima je vremešni Italijan objasnio svoju ponudu.

Međutim, kako pišu novine, sprovesti u dijelo ovu ponudu nije jednostavno, jer bi to bi predstavljalo presedan, ali bi isto tako predstavljalo rizik za zdravlje i život starca, a tu odluku i rizik niko ne želi da preuzme na sebe.

U Italiji je do sada, od 62 miliona stanovnika, protiv kovida-19 vakcinisano 2,8 miliona, što je tek 4,75 odsto populacije.

Sada se vakcinišu oni koji spadaju u prioritetnu grupu, a to su osobe preko 80 godina starosti, zdravstveno osoblje i zaposleni u školama.