Predsednik uprave Fajzera dao je zanimljiv intervju za francusku televiziju BFM, u kojem ističe da je omikron poslednji soj koji će izazivati restrikcije.

Albert Burla je u tom intervjuu rekao da se nada da će aktualni talas omikrona biti poslednji, ali je odmah dodao da je najvjerovatniji scenario onaj u kojem će virus još godinama cirkulisati među populacijom u svetu.

“Najverovatniji scenario, iako ne mogu da garantujem da će biti baš tako, onaj je u kojem će virus biti među nama još puno, puno godina. To je virus koji se širi po svetu, tako da ga je jako teško potpuno eliminisati. Protiv tog virusa ni prirodni imunitet, ni imunitet od vakcina ne pružaju naročito dugotrajnu zaštitu, što znači da se neko ko je zaražen može opet zaraziti sledeće godine, istom ili nekom drugom varijantom”, rekao je Burla.

“To je ujedno i virus koji stvara puno varijanti. Ali ono što je važno za svet nije to da će virus nastaviti da cirkuliše svetom još godinama, baš kao što to čine stotine drugih virusa, nego da se možemo vratiti normalnom životu pod uslovom da se držimo nekih stvari”, dodao je.

Ali, optimistično je dodao, pozivajući se na delotvornost vakcina i lekova za kovid, kako veruje da je talas omikrona “poslednji s toliko restrikcija”.

Burla je rekao i da će vakcina protiv omikrona biti spremna u ožujku te da kompanija već radi na proizvodnji doza tog cepiva. “Imaćemo delotvoronu vakcinu u roku od tri meseca od detekcije omikrona, što je jako kratak period”, dodao je predsednik uprave Fajzera.

Ponovio je da, što se tiče šire populacije, ne može preporučiti četvrtu dozu vakcine jer još uvek ne postoji dovoljno dokaza o njenoj delotvornosti. Umjesto toga, rekao je, treba promovisati buster, odnosno treću dozu kao jako važnu za punu zaštitu od težih posledica zaraze koronavirusom.