Tužilaštvo BiH predlaže da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću zabrani obavljanje službene dužnosti, a konačnu odluku o tome donijet će Sud BiH.Tužilaštvo ovo traži u okviru predmeta “Respiratori”, u kojem je Novalić prvooptuženi.

Tužilaštvo smatra da bi se na taj način omogućilo neometano vođenje postupka, a zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je i za dopremijerku i ministricu finansija Jelku Milićević. Tužilaštvo time želi zaštititi svjedoke koji su uposlenici Vlade Federacije, saznaje Klix.ba.

Tužilaštvu BiH jutros smo uputili zahtjev za potvrdu ove informacije, ali do kraja radnog vremena nismo dobili odgovor.

Advokati odbrane žestoko se protive ovom zahtjevu.

SDA i HDZ nemaju većinu za novu vladu

Zanimljivo je da ova informacija dolazi nakon što su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, u srijedu najavili da se pomaci u formiranju federalne vlasti mogu se očekivati najkasnije za mjesec.

Podsjetimo da izvršna vlast u FBiH nikada nije formirana nakon izbora 2018., što znači da i dalje traje tehnički mandat Vlade na čelu sa Novalićem koja je formirana po rezultatima izbora 2014.

Rekonstrukcija ove vlade zapravo bi odgovarala SDA, prvenstveno da bi iz nje izbacila ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu koji više nije član te stranke. Osim toga, SDA bi rado zamijenila i Novalića koji je opterećen suđenjem.

No, bilo kakva rekonstrukcija vlasti bila bi veoma problematična jer je za nju potrebna većina u Parlamentu FBiH.

Član Vlade je Savez za bolju budućnost koji ima tri ministra, ali koji, kako tvrdi, više ne čini većinu niti ima namjeru biti dio bilo koje nove vlade sa SDA.

Lider te stranke Fahrudin Radončić više puta je rekao da su oni u Vladi samo u tehničkom mandatu, odnosno kako bi se omogućilo njeno funkcioniranje, te da neće više biti dio te priče.

Bez SBB-a, SDA i HDZ nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH potrebnu za izbor ili rekonstrukciju Vlade, čak I da se ne ulazi u matematiku u još kompliciranijem Domu naroda.

Potpuna blokada ili temeljna rekonstrukcija

S druge strane upitno je da li bi DF bio dio nove vlade zbog cjlokupupnog odnosa s HDZ-om, iako je DF podržao formiranje Vijeća ministara s HDZ-om i u prethodom periodu su imenovali svoje kadrove u više upravljačkih strukura javnih institucija u FBiH.

Ostalo su manje stranke i one koje pripadaju opozicionom bloku Četvorke, što znači da je skoro nemoguće da SDA i HDZ, u trenutnom odnosu, snaga skupe većinu u Parlamentu za formiranje nove Vlade FBiH.

Naravno, tu su i druge blokade, prvenstveno zahtjev HDZ-a koji formiranje vlasti uvjetuje izmjenama Izbornog zakona.

Ukoliko bi se Novaliću i Milićević zabranio rad, to bi, dakle moglo dovesti ili do potpune blokade izvršne vlasti, ili do temeljne rekonstrukcije političkih koalicija i ovom entitetu.