Mukama pacijenata kojima je novi organ jedina šansa za ozdravljenje uskoro bi mogao doći kraj, jer je Srpska učinila još jedan korak ka formiranju jedinstvenog registra davalaca ljudskih organa.

Ovaj registar samo je jedan od zadataka Odsjeka za transplantaciju i biomedicinu koji je, kako su istakli u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, pripremio Akcioni plan za razvoj doniranja i transplantacije ljudskih organa, tkiva i/ili ćelija u Srpskoj za period od 2021. do 2022. godine.

U narednom periodu planira se, naglasili su u ministarstvu, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Italijanskim nacionalnim centrom za transplantaciju na polju donacije i transplantacije ljudskih organa i tkiva.

  • Zadatak odsjeka, pored promocije transplantacije, jeste i formiranje jedinstvenog registra davalaca ljudskih organa, koji su dali pisani pristanak za uzimanje istih u slučaju svoje smrti, radi ugrađivanja u tijelo drugog lica u svrhu liječenja – kazali su u ministarstvu.

U planu je, kako su dodali, i revizija Zakona o transplantaciji ljudskih organa i Zakona o transplantaciji ljudskih tkiva i/ili ćelija, kao i imenovanje timova za transplantaciju ljudskih organa i tkiva od umrlog davaoca.

  • Takođe, biće imenovan i tim za eksplantaciju ljudskih organa i tkiva od umrlog davaoca, te bolnički koordinatori i zamjenici – rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Neophodna će, kažu, biti i edukacija timova, nabavka potrebne opreme, edukacija stanovništva u vezi sa doniranjem ljudskih organa i tkiva, edukacija timova porodične medicine i slično.

Jedina mogućnost transplantacije u Srpskoj sada je presađivanje bubrega, koje se obavlja od živog donora, i to samo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci.

Nacionalni koordinator za transplantacije RS Goran Topić istakao je da su u Srpskoj do sada urađene 32 transplantacije od živog donora.

  • Po sedam-osam transplantacija na godišnjem nivou radili smo prije korone. Plan nam je bio da počnemo da radimo i po jednu transplantaciju mjesečno, međutim, pandemija je zaustavila sve – kazao je Topić.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Aleksandar Radun istakao je da bi postojanje liste donora i mogućnost kadaverične transplantacije spasli mnoge živote.

  • Ima mnogo pacijenata koji na transplantaciju čekaju i po nekoliko godina, a čije je zdravlje svakim danom sve više narušeno – kazao je Radun.

Odsjek

Odsjek za transplantaciju i biomedicinu formiran je prošle godine donošenjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. U Ministarstvu zdravlja su istakli da je na taj način ispunjen još jedan od uslova za razvoj kadaverične transplantacije, te optimalnog davalaštva ljudskih organa i tkiva.