Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poziva institucije Republike Srpske da nastave sa finansiranjem snimanja novih filmova o genocidu i zločinima nad Srbima, te poručuje da za takve poduhvate ne smiju postojati prepreke.

– Potrebno je snimati filmove o stradanju u Drugom svjetskom ratu, ali i o stradanju Srba u građanskim ratovima 1991-1995. Naročito je potrebno prezentovati zločine nad Srbima na području Sarajeva, i u Drugom svjetskom ratu, ali i onom iz devetesetih godina prošlog vijeka – saopšteno je iz Odbora.

U saopštenju je navedeno da film “Dara iz Јasenovca” vjerno prikazuje ono što se dešavalo Srbima u tom ustaškom koncentracionom logoru, te dodaje da je većina Srba preplakala sinoćnje prikazivanje ovog ostvarenja na RTRS-u.

Iz Odbora navode da im se čini da većina Srba nije ni znala da su se takve stvari dešavale, te dodaju da to govori da većina Srba nema svijest o razmjerama genocida koji je počinjen nad Srbima od 1941-1945.

– Koliko kao nacija malo znamo o Јasenovcu?! A, sram je i pomisliti koliko kao nacija malo znamo o Garavicama, Šušnjaru, livanjskim i hercegovačkim jamama, stradanju sarajevskih Srba, ustaškom teroru u Podrinju – ocijenili su iz Odbora, navodi Srna.

U Odboru ističu da je srpska nacija u 20. vijeku prepolovljena, a da su današnji Srbi samo potomci slučajno preživjelih Srba.