Srbija je pokrenula inicijativu da zemlje regiona zajedno krenu u nabavku vakcine AstraZeneca, saznaje Klix.ba. Ovaj prijedlog već je upućen zemljama regiona.

U Bosni i Hercegovini, ovaj prijedlog upućen je Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH, što nam je i potvrđeno.
“Ministarstvo civilnih poslova BiH zaprimilo je prijedlog Srbije da se krene u zajedničku nabavku AstraZeneca vakcine na regionalnom nivou”, rečeno nam je.

U skladu sa nadležnostima, Ministarstvo je prijedlog proslijedilo nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta BiH.

“Do ovog trenutka, pozitivno mišljenje dobili smo od Brčko distrikta, a očekujemo izjašnjenja entiteta”, kazali su iz MCP-a za Klix.ba.

Podsjetimo da je Srbija regionalni lider u vakcinaciji stanovništva, dok BiH ima velikih problema s nabavkom doza. Prve doze direktnom kupovinom još čekamo, a u našu zemlju u srijedu stižu prve doze preko COVAX mehanizma i to 23.400 doza Pfizera.

U Republiku Srpsku je ranije stiglo 40.000 doza ruske vakcine Sputnik V. Federacije je prošle sedmice potpisala ugovor o nabavci pola miliona doza Sputnika V, ali tu isporuku mora odobriti ruska strana i nema informacija kada će se to desiti.

U FBiH su dosad vakcini samo pojedini zdravstveni radnici i to vakcinama AstraZeneca koje je donirala Srbija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za lijekova preporučile su upotrebu AstraZenece. Danas su objavljeni i dugo očekivani rezultati američkog ispitivanja vakcine AstraZeneca koji potvrđuju da je ona sigurna i visoko učinkovita.

Vakcina je bila 79 posto učinkovita protiv zaustavljanja simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovita u sprječavanju da ljudi ozbiljno obole. Nije bilo sigurnosnih problema u vezi s krvnim ugrušcima.