Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da će ta država osigurati građanima brze PCR testove za putovanja ukoliko Evropska unija donese odluku da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija.

“Bitno je da ćemo povećati efikasnost našeg sistema i rezultati testova će građanima biti dostupni u roku od 90 do 120 minuta”, rekao je Selaković.

On je rekao da će se tek razmatrati da li će građani plaćati testove i kolika će biti njihova cijena.

Selaković je ukazao na nelogičnost da EU najavljuje dozvole za putovanja samo onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove dok u isto vrijeme Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina još nisu dobile nijednu dozu iz EU.

Ističući da je cilj imunizacije očuvanje zdravlja građana, a ne putovanje, on je podsjetio da rusko i kinesko cjepivo koriste i pojedine članice EU među kojima su Mađarska, Slovačka i Češka.

Govoreći o donaciji vakcina Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, Selaković je ocijenio da je Srbija tim gestom pokazala koliko joj je važna regionalna saradnja, i da u tom slučaju nema pobijeđenih i poraženih već zajednička borba “prije svega” protiv Covid-19 i siromaštva.