Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Dušica Šolaja izjavila je da je poslanik PDP-a Jelena Trivić iznijela neistinite tvrdnje o tome kako se ne poziva na politički dijalog u momentu tenzija, istakavši da je parlament Srpske još u maju prošle godine donio zaključak o pokretanju inicijative za dijalog Srpske i FBiH.

“U još praznično vrijeme, da li kao plod loše namjere ili nepoznavanja političkih procesa, na svom Fejsbuk profilu oglasila se poslanik PDP Jelena Trivić i iznijela neistinite i neuke tvrdnje”, rekla je Šolaja.

Šolaja je navela da Trivićeva, zaslijepljena svojom kampanjom, zaboravlja da je Narodna skupština Republike Srpske dana 11. maja 2021 godine na 16. redovnoj sjednici, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojila niz zaključaka od kojih se jedan odnosio na pokretanje inicijative za dijalog između Srpske i FBiH, odnosno razgovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Na ove razgovore predstavnici Federacije se nikada nisu odazvali”, rekla je Šolaja Srni.

Prema njenim riječima, sve to potvrđuje da Trivićeva iznosi potpune neistine, što je sramno jer bi kao poslanik u Narodnoj skupštini trebalo da zna za zaključak.

Šolaja je upitala da li je moguće da neko ko se predstavlja kao veliki patriota izjednačava SNSD i SDA, u vrijeme kad od SDA, odnosno njenih zvaničnika dolaze najbrutalnije uvrede po Republiku Srpsku, njene institucije i građane.

Ili, kako je dodala, kada predsjednik te stranke drži sastanak sa ratnim generalima iz proteklog rata, kada ” zelene beretke” pozivaju na omasovljenje svog članstva.

Sa druge strane, kaže Šolaja, iz Republike Srpske, te od strane rukovodstva SNSD-a konstantno se poziva na mir i dijalog.

Ona smatra da bi bilo poželjno da Trivićeva objasni građanima Republike Srpske svoj stav o najvažnijim pitanjima za Republiku Srpsku o kojima se izjašnjavala Narodna skupština na sjednicama koje je napustila i nije glasala “za”, te je do danas ostalo nepoznato koje i čije stavove zastupa Jelena Trivić.

Trivićeva je, između ostalog, napisala kako SDA i SNSD političku situaciju “svjesno dovode do usijanja”, da političke krize treba riješiti za pregovaračkim stolom, te da “pozivanje na razum, smirivanje tenzija i politički dijalog u ovom momentu nije slabost”.

Imala je i dodatnu poruku u kojoj izjednačava SNSD i SDA.

“Oni žele ovaj strah koji postaje sve prisutniji, stvarajući tako sve pretpostavke da narod i dalje odlazi, i jedni i drugi. I RS i FBiH se prazne i za to su najveći krivci retrogradne i korumpirane političke elite koje hrane jedna drugu. Sve ovo jeste njihova perfidna igra, ali opasna, koja može da preraste u nešto gore od političke igre i provokacija. Jedan incident može povući lavinu za sobom. I to treba glasno reći i zaustaviti ovo ludilo u začetku”, navela je Trivićeva.