Povodom posjete Aleksandra Vučića Sarajevo prilikom koje je donirao 20.000 vakcina BiH, ministarka spoljnih poslova BiH izrazila je negodovanje povodom kvaliteta vakcina iz ove donacije koji stižu u Federaciju BiH.

Ministarka Turković kaže kako su vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZenece, ali u Indiji te, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primjenu u Evropskoj uniji, prenosi Avaz.

“Mi sada imamo donaciju za primjenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane”, istakla je ona. Iako nije direktno pomenuo ministarku Turković, njene tvrdnje na današnjoj pres konferenciji na sarajevskom aerodromu prokomentarisao je Aleksandar Vučić.

“Sit sam tih šupljih priča. Znam da se tako kaže u Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji. Sit sam tih šupljih priča u kojima kad jedni urade jedno, onda je to sve divno, a kad vi uradite isto ili malo više od njih, to ništa ne valja. O EU smo očekivali i nadali se vakcinama, nismo ih dobili. Jeste li ih dobili vi u Sarajevu? Niste. Jesmo li ih dobili mi u Beogradu? Nismo, nijednu. Hvala vam, ali zahvalićemo ćemo vam se kad dobijemo prvu iz COVAX programa”, rekao je lider Srbije

Vučić naglasio da se BiH i Srbija nalaze na evropskom putu i da to niko ne dovodi u pitanju.

“Ali to ne znači da možemo činjenice da mijenjamo zato što nam se nešto sviđa ili ne sviđa. Ne radimo njihov posao, nego radimo ono što bi normalan čovjek ili komšija uradio. A što se tiče primjedbi na vakcinu, ja sam vam ponudio tražićete koju hoćete, poslat ćemo vam. Ali nije problem u vakcini, AstraZeneca je odlična vakcina. Ali problem je kad god je u pitanju Aleksandar Vučić, onda uvijek mora neko da sumnja i govori da tu postoje neke skrivene namjere”, ističe Vučić.