Na osnovu dostavljenih rezultata glasanja provedenog u Skupštini Posavskog kantona, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate posrednih izbora i dodijelila mandat za Dom naroda Parlamenta FBiH Elvisu Živkoviću, delegatu iz reda srpskog naroda.

Ova odluka, objavom u Službenom glasniku BiH, prije nekoliko dana stupila je na snagu. Na taj način stavljena je višegodišnja trakavica oko dodjele mandata.

Riječ je o mandatu s izbora još 2018. godine, nakon čega su predstavnici SNSD-a izražavali protivljenje njegovom imenovanju. Još u oktobru 2019. predsjednik Općinskog odbora SNSD-a u Odžaku Damir Ivetić rekao je da Srbi sa prostora Posavskog kantona očekuju da član Posavske stranke Elvis Živković, “navodni Hrvat koji se izjasnio kao Srbin”, neće biti imenovan za potpredsjednika Skupštine ovog kantona i delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda FBiH.

“Živković se na izborima 2012. godine izjasnio kao Hrvat. Zbog lošeg rezultata nije učestvovao na izborima 2014. godine. Pred opće izbore 2018. godine se izjasnio da je Srbin i, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, učestvovao na izborima za Skupštinu Posavskog kantona”, rekao je tada Ivetić.

Predsjednik Skupštine Posavskog kantona, HDZ-ov Blaž Župarić tada je kazao da se nada da Živković neće biti izabran za potpredsjednika Skupštine i zastupnika u Domu naroda FBiH, zato što “on zaista nije Srbin”, nema podršku srpskog biračkog tijela, iako mu je Centralna izborna komisije BiH verifikovala mandat.

Elvis Živković tada nije želio komentarisati situaciju kazavši da je “pitanje pripadnosti naciji lično pitanje”.

Prema trenutnim podacima sa službene stranice Skupštine Posavskog kantona, Živkovića nema u Kolegiju, dok je jedini član Kluba Srba.