Košarkaška reprezentacija Slovenije nije uspjela da se plasira u finale Olimpijskih igara u Tokiju.

Slovenci su danas zaustavljeni od selekcije Francuske (89:90) koja će se za zlato boriti sa neprikosnovenim Amerikancima koji su ranije pobijedili Australiju. „Zmajčeci“ će se za prvu medalju na košarkaškom turniru boriti protiv Australije.

Nakon izjednačeng prvog dijela (44:42 za Sloveniju). Francuzi su u trećoj dionici prešli u vodstvo (60:52), ali Slovenci se nisu predavali, a u posljednjih 10 minuta ušlo se pri rezultatu 62:56 za Francusku. Slovenci su sjajno otvorili posljednji period i u potpunosti se vratili u utakmicu, Dončiću se priključili ostali igrači, pa je u 33. minuti bilo 73:72, a pet minuta do kraja 78:78.

U finišu prava drama. Tri minute prije kraja bilo je 85:85, a 33 sekunde trojkom Klemena Prepelića Slovenci su prišli na poen zaostataka (89:90), a u posljednjem napadu Slevenci su imali napad za pobjedu, Prepelić je išao na polaganje, a onda je uslijedila monstruozna blokada Nikolasa Batuma za veliku pobjedu Francuske.

U pobjedničkom timu sjajni su bili Evan Furnije i Nando De Kolo. Prvi je ubacio 23 poena, drugi 25. Na drugoj strani Majk Tobi je ubacio 23 poena, dok je Luka Dončić završio sa 16 poena, 18 asistencija i 10 skokova. Prepelić je dodao 18 koševa.