Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je završena priprema plana socijalno-ekonomskih mjera za narednih šest godina.

Putin je na sastanku o ekonomiji predložio da se razmotre tekuće tendencije u ključnim oblastima i dalji planovi za jačanje industrije, finansija, spoljne trgovine.

Ruski predsjednik je istakao da je rast ruske ekonomije 2023. godine bio veći od svjetskog prosjeka, BDP zemlje je porastao za 3,6 odsto.

  • Ekonomski rast prošle godine pokazao se viši od prognoziranog. BDP Rusije je povećan, do sada smo mislili 3,5 odsto, a prema posljednjim podacima – 3,6 odsto. To je više od svjetskog prosjeka – rekao je Putin i napomenuo da u svijetu ova cifra u prosjeku iznosi tri odsto, a ekonomije razvijenih zemalja rastu u prosjeku za 1,5 odsto.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju treba posvetiti inflaciji i njenom obuzdavanju.

On je primjetio da je krajem januara inflacija iznosila 7,2 odsto na godišnjem nivou.

  • Ali, naravno, znamo da su potrošačke cijene na kraju prošle godine porasle za 7,4 odsto, odnosno da je došlo do pada inflacije – ocijenio je Putin.

Putin je takođe ocijenio da je važno održavati balans između razvojnih zadataka, porasta investicija i osiguranja cjenovne stabilnosti.

On je istakao da je prethodnih godina, uzevši u obzir izazove, koji su se pojavili pred ruskom i cijelom globalnom ekonomijom, potrebna upravo proaktivna, podsticajna politika, koja će omogućiti da se na novom nivou otkrije industrijski, poljoprivredni, transportni, visokotehnološki potencijal Rusije.

Takođe, Putin je naglasio da je važno očuvati makroekonomsku stabilnost u Rusiji.

Predsjednik Rusije je kazao da su glavni zadatak i bezuslovni prioritet povećanje prihoda i kvaliteta života ruskih građana i blagostanja ruskih porodica.

Prema riječima ruskog lidera, prihodi Rusije koji se ne odnose na naftu i gas porasli su gotovo za 25 odsto u 2023. godini.

  • Prošle godine je deficit federalnog budžeta iznosio 1,9 odsto. Istovremeno, prihodi koji se ne odnose na naftu i gas porasli su okvirno za četvrtinu. Konkretno, u četvrtom kvartalu porasli su za gotovo pola biliona rubalja više od očekivanog. A u januaru tekuće godine u porastu su za oko 85 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim pokazateljem – objasnio je Putin.