Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je da će u Sankt Peterburgu učestvovati na 10. Nevskom međunarodnom ekološkom kongresu, koji se održava od sutra do petka, 26. maja, te da će imati izlaganje o temi “Osiromašeni uranijum i njegove štetne i dugoročne posljedice po zdravlje stanovništva i životnu sredinu”.

Stevandić je naveo da će tokom posjete Rusiji razgovarati i sa predsjednikom Savjeta federacije Federalne skuštine Rusije Valentinom Matvijenko, te imati i sastanak u zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburga, a što je rezultat ranije potpisanih sporazuma.

“Razgovaraćemo o zajedničkoj izgradnji tehnološkog parka za koju smo već odredili lokaciju, dobili saglasnost gradskih vlasti i napravili kako bi trebala da izgleda buduća upravljačka struktura. Važno je da imamo mjesto koje bi okupilo mlade naučnike”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare.

On je istakao da su to razlozi njegove posjete Rusiji i da nema drugih primjesa, iako je bilo mnogo spinovanja u vezi sa tim.

“Sve što radim i pokažem. Bilo je nekih neumjesnih primjedbi na prethodni moj odlazak u Rusiju. Idem bilo gdje da dobijem poziv za parlamentarnu saradnju. Kada se vratim iz Sankt Peterburga imam nekoliko dogovorenih posjeta parlamentima u EU. Republika Srpska ima civilizovan odnos i prema istoku i prema zapadu, promoviše svoju neutralnost, a benefiti takve politike će doći brzo”, ocijenio je Stevandić.

Kada je riječ o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Stevandić je naveo da će na kolegijumu u ponedjeljak, 29. maja, biti određen termin za održavanje sjednice Narodne skupštine.

“Vidjećemo da li će biti zakazana za 7. ili 13. jun. Trenutno je kompletirano 16 tačaka, čekamo da li će Vlada Srpske dostaviti još neke tačke”, rekao je Stevandić.

Stevandić je napomenuo da se redovne sjednice ne naručuju, već zakazuju u redovnoj proceduri, te da se čeka i nacrt zakona o Hilandaru iz Kabineta predsjednika Republike. /kraj