Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da je “izuzetno zabrinut” zbog ubrzanog porasta broja zaraženih varijantom omikron u tom gradu, preneli su mediji.

Kan je pokrenuo postupak uzbune koji uključuje koordinisani odgovor javnih službi.

Kan je dodao da je omikron sada “dominantna varijanta” u Londonu i da da ga brine broj izostanaka s posla medicinskih radnika kao i zaposlenih u vatrogasnoj službi i policiji.

“To je veliki problem. Imamo velik broj zaraženih u Londonu, što dovodi do izostanka s posla u javnim službama koje onda ne funkcionišu na optimalnom nivou”, rekao je Kan, a prenosi Skaj Njuz.

Prema najnovijim podacima, u bolnicama širom Londona sada se nalazi 1.534 pacijenta zaražena kovidom-19, što je povećanje od 28,6 odsto u odnosu na prošlu nedelju.


Širom Ujedinjenog Kraljevstva hospitalizovano je 7.611 osoba s korona virusom što je za dva odsto više nego nedelju dana ranije.

“Sada smo područje s najvećim brojem slučajeva zaraženih. Omikron je postao dominantna varijanta pa smo za 24 sata imali 27.000 novih slučajeva kovida. Užasno sam zabrinut zbog broja građana Londona koji su zaraženi ovim sojem. U porastu je i broj hospitalizacija”, kazao je Kan.

Gradonačelnik Londona je pozvao britanske vlasti da osiguraju finansijsku podršku firmama pogođenim pandemijom kako ne bi došlo do propadanja kompanija ili otpuštanja radnika.

“To je ključno – vlada mora osigurati finansijski paket mera, bespovratna sredstva, stopostotne olakšice za poslovanje”, rekao je Kan.

“Ako vlada to ne učini, mnoge će firme propasti i desetine hiljada ljudi bi mogli da izgube posao”, dodao je on.

Neki britanski mediji pišu da vlada razmišlja o dvonedeljnoj zabrani okupljanja u zatvorenom nakon Božića ne bi li suzbila talas zaraze. Velika Britanija, među najteže stradalim zemljama, ima više od 147.000 umrlih od početka pandemije.