Vlasti Čilea su u ponedjeljek započele istragu misteriozne rupe prečnika oko 25 metara, koja se tokom vikenda pojavila u rudarskom području na sjeveru zemlje.

Čileanski mediji pokazai su snimke iz vazduha ogromne rupe na zemljištu kojim upravlja kanadski rudnik bakra Lundin Mining (LUN.TO), oko 665 kilometara sjeverno od glavnog grada Santjaga.

Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo Senageomin primijetila je rupu u subotu i tamo poslala stručno osoblje, prenosi Reuters.

“Postoji znatna udaljenost, otprilike 200 metara, do dna. Nismo otkrili nikakav materijal u vrtači, ali smo vidjeli prisutnost velike količine vode”, rekao je direktor službe David Montenegro.

Služba je saopštila da se područje od ulaza do rudnika Alkaparosa, koji se nalazi u blizini vrtače, zatvara.

Kanadska kompanija koja je radila na tom području saopštila je da rupa nije uticala na radnike ni na zajednicu.

“Nakon otkrivanja vrtače područje je odmah izolovano i obaviještena su nadležna regulatorna tijela. Tehnička analiza je u toku kako bi se utvrdio uzrok nastanka rupe. Najbliža kuća udaljena je 600 metara od vrtače, a naseljena područja i javna služba udaljeni su gotovo kilometar od mjesta nastanka rupe”, saopštila je kompanija, prenosi Telegraf.rs.