Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, pozvao je povodom početka izborne kampanje sve političke subjekte da poštuju Izborni zakon, a građane da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju.

“Pozivam sve ovjerene političke subjekte da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola”, rekao je Arnautović.

Da izađu na izbore, posebno je pozvao mlade, za koje je rekao da su budućnost BiH.

“Pozivam medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom BiH. Lokalne vlasti podsjećam da su dužne osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje”, rekao je on.

Podsjetio je da u kampanji nije dozvoljeno lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta, uklanjanje, prekrivanje, uništavanje ili mijenjanje štampanih oglasa, postera, plakata ili drugih materijala koji se koriste u svrhu izborne kampanje, a posebno je istakao da nije dozvoljeno vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima.

“Posebno skrećem pažnju na zabranu korištenje govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati”, naglasio je prvi čovjek CIK-a i dodao da je nosiocima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava.

“CIK BiH će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji. Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu riječ”, poručio je Arnautović.

Opšti izbori su zakazani za 2. oktobar i CIK je za učešće na njima ovjerio 90 političkih partija, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 145 političkih subjekata, što je za 17 više nego na izborima 2018. godine i čak 89 više nego što je bilo na izborima 2006. godine. Na centralnom biračkom spisak se nalazi 3.368.666 birača ili 13.237 više nego što ih je bilo na izborima 2018. godine.