Skoro neopaženo u javnosti je prošla vijest da će Slovenija donirati BiH 4.800 doza vakcina AstraZeneka, dakle od istog proizvođača koje je par dana ranije i Srbija donirala Federaciji BiH.

Osim što se o donaciji iz Slovenije nije mnogo komentarisalo, ovaj put izostala je i histerija bošnjačkih političara i analitičara, koji su samo par dana ranije za vakcine AstraZeneka tvrdili da su “nekvalitetne”, “jeftine” i da donacija predstavljaju šamar za BiH.

Od ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, preko predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i drugih bošnjačkih političara i analitičara, mogle su se čuti samo kritike na račun donacije 10.000 doza vakcine iz Srbije. Međutim, kada je predsjednik Slovenije Borut Pahor u petak najavio da će i oni poslati 4.800 doza AstraZeneka vakcina BiH, nastao je muk.

Poslanik PDP u parlamentu Republike Srpske i potpredsjednik te stranke Jelena Trivić upitala je gdje su sada kritičari iz Federacije BiH. 

Smatra da je jasno da nikada nije ni bio problem u vakcinama već činjenici da pomoć stiže iz Srbije.

“Na oba ova primjera donacija pokazala se ona stara: “Nije bitno šta se donira već ko donira”, jer su različiti stavovi bili u Federaciji BiH po pitanju donacije koja dolazi iz Srbije i one koja dolazi iz Slovenije. Isto tako, možete posmatrati i iz drugog ugla ove koji su kritikovali, a koji sada ćute, da nije bitno šta su rekli, već ko je rekao”, ističe Trivićeva.

Dodaje da su se povodom vakcina iz Srbije oglasili oni od kojih se tako nešto i moglo očekivati, da sve dočekuju na nož, pa i tamo gdje realno za tim nema nikakve potrebe.

Trivićeva ističe da politizacija vakcina uopšte nije potrebna, jer je svaki ljudski život bitan.

“Postavljati pitanje zašto neko donira vakcine, kakve su one, zašto je tako mala količina i slično je van svake pameti. Nije bitan broj vakcina, jer svaku tu vakcinu primi čovjek. Ako će se time spasiti makar samo jedan ljudski život, treba biti zahvalan, a ne kritikovati”, kategorična je Trivićeva.