Nedopustivo je da se na nivou BiH osnuje “zavod za sudsku medicinu”, jer neće doprinijeti traženju nestalih Srba, stradalih u proteklom ratu, izjavila je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić.
Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Muje Hadžiomerovića da je došlo vrijeme kada bi trebalo osnovati “zavod sudske medicine na nivou BiH”, Rajilićeva je istakla da sve što ide na nivo BiH donosi štetu Srpskoj i neće doprinijeti traženju nestalih Srba.

On je napomenula da Srpska ima Zavod za sudsku medicinu, te da ne vjeruje u takav zavod na nivou BiH.

“Rješenje je da sve institucije koje se bave traženjem nestalih i identifikacijom budu na nivou entiteta i da razmjenjuju informacije jer bi sve bilo mnogo efikasnije i bolje. A da se ugasi ono što je na nivou BiH”, ocijenila je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Institut za nestala lica BiH nanio je toliko zla i štete kada je u pitanju traženje nestalih Srba.

“Ljudi 30 godina nakon rata traže svoje i uglavnom su se ekshumirale bošnjačke žrtve, dok je bio zanemariv broj Srba. Traži se još više od 1.600 Srba, što je strašno nakon toliko vremena. Mi smo za to da se na nivou Srpske osnuje institut za traženje nestalih ili slična organizacija koja bi taj posao dovršila”, rekla je Rajilićeva.

Ona je negativno ocijenila izjavu Hadžiomerovića i da Institut za nestala lica BiH sve vrijeme radi, da se bez diskriminacije traže i pronalaze Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

“Sve informacije koje dobijemo na terenu, mi procesuiramo, preispitujemo, izlazimo na teren. Posljednjih dana obilazimo mrtvačnice u BiH, između ostalog bili smo i u Banjaluci. Ono što je za mene bilo iznenađenje, informacije koje sam dobio koliko je identifikovanih lica, a ne obavljaju se sahrane da bi se taj broj i dalje vodio u evidencijama”, rekao je Hadžiomerović.

U narednom periodu, kaže, nastojaće da “čiste” mrtvačnice, te dodaje da ima 3.000 NN lica i veliki broj lica sa nekompletnim ostacima gdje traže saglasnost porodica da to obave.