Rusija je danas saopštila da će ubrzano raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja – modernizovane američke B61 nuklearne gravitacione bombe u bazama NATO u Evropi smanjiti “nuklearni prag”, što će Moskva morati da ima u vidu kada bude pravila dalje vojne planove.

Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog naoružanja, dok SAD ima oko 200, a polovina od toga je u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji, prenio je Rojters.

“Politiko” je izvijestio da su SAD na zatvorenoj sjednici NATO rekle da će ubrzati raspoređivanje modernizovane verzije bombe B61, odnosno, po novom B61-12, pa će novo oružje stići u evropske baze u decembru, nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano.

“Ne možemo da ignorišemo planove kojim se modernizuje nuklearno oružje, odnosno, te nenavođene bombe koje su sada u Evropi”, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško za RIA Novosti.

Gravitaciona bomba B61-12 nosi nuklearnu bojevu glavu manje snage u odnosu na ranije verzije, ali je preciznija i može da prodre ispod zemlje, prema istraživanju Udruženja američkih naučnika.

“SAD modernizuju bombe, povećavaju prezcnost i smanjuju snagu nuklearnog punjenja, odnosno, pretvaraju te bombe u ”oružje za bojno polje”, tako što smanjuju njihov nuklearni domet”, kazao je Gruško.