zvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. februara 2021. godine konsultacije s Bosnom i Hercegovinom (BiH) u skladu sa članom IV, objavljeno je u petak na stranici ove institucije, gdje se navodi da je prije početka pandemije virusa korona makroekonomska situacija u BiH bila stabilna, a izgledi povoljni.

Rast privredne aktivnosti približavao se svom potencijalu, potpomognut porastom ulaganja u javnu infrastrukturu i spoljnom potražnjom.

“Ali, ekonomski rast bio je ispod brzine potrebne za ubrzano sustizanje Evropske unije. Iako je stopa nezaposlenosti opadala, i dalje je visoka među mladima i ženama”, stoji u zaključku.

Iz MMF-a dodaju da je pandemija imala ozbiljne štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tokom ljeta, dnevne infekcije ponovo su porasle početkom drugog talasa, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznake iz inostranstva su se strmoglavile.

“Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posljedice. Povezane mjere uključivale su značajnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim firmama i povećanu potrošnju za nezaposlenost”, navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratoriji na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

“Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loša kvaliteta javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja”, navode iz MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i kompanija.

“Očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede. U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus biće presudni za podsticanje održivog oporavka”, zaključuju izvršni direktori MMF-a.

Oni su pozdravili mjere usvojene radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije. Podrška bi trebalo da sve više cilja najugroženije sektore privrede i ranjiva domaćinstva.

Date su i brojne druge preporuke. Direktori su ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, napominjući važnost razvoja kapaciteta i jačanja institucija.

Usvajanje zakona o nabavkama i elektronskoj identifikaciji i poboljšanju upravljanja javnim finansijama pomoći će u postizanju ciljeva. Direktori su takođe naglasili potrebu za jačanjem nadzora i upravljanja javnim preduzećima.

Pozvali su vlasti da pokrenu prelaz na ekološki prihvatljivu ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu s onima u EU.

Takođe su potakli ubrzanje reformi za rješavanje strukturne nezaposlenosti i povećanje učešća u radnoj snazi, posebno među ženama i mladima.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.