Mitrović: Veliko interesovanje stranih ulagača u Srpsku

0
31

Ministar prvrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da postoji veliki interes stranih investitora za ulaganje u Srpsku, koja ima povoljnu poresku politiku, najnižu cijenu električne energije, infrastrukturu i blizu je EU.

Sve ovo privlači privrednike iz EU za ulaganje u Srpsku – rekao je Mitrović.

On je naveo da ne vidi nijedan razlog koji bi natjerao firme iz Republike Srpske da izmjeste svoje pogone u Federaciju BiH nakon što je povećan minimalac sa 700 na 900 KM.

  • Minimalna zarada u FBiH je 690 KM, porez na dohodak je 10 odsto, a kod nas osam odsto. Zbirna stopa poreza i doprinosa u Srpskoj je 31 odsto, a u FBiH 41,5 odsto. Porez na dohodak je isti kao i PDV. Tako da ne vidim nijedan razlog koji bi natjerao poslodavce iz Srpske da idu u FBiH – rekao je Mitrović na Večernje novosti.

On je ocijenio da za privrednike nije problem veći minimalac, već isplata plata “na crno”.

  • Sa minimalcem od 900 KM, Vlada Srpske je “udarila” na taj segment privrede. Očekujem da bude sve manje firmi koje isplaćuju dio plate u koverti – rekao je Mitrović.

On je naveo da postoji određen broj privrednika u Srpskoj koji imaju ekstraprofit, a prijavljuju se za podsticaje za povećanje plata radnicima.

  • Znači i oni koji imaju ekstraprofit, neće da izdvoje nijednu marku za povećanje plata radnicima – rekao je Mitrović.

On je ocijenio da je povećanje minimalca sigurno opterećenje za pojedine privredne subjekte, ali da to nije preveliki broj, te da će dugoročno ostvariti efekat.

  • Povećanjem minimalca zadovoljstvo radnika biće veće, kao i njihova produktivost na poslu. Sigurno je da će i odliv radne snage biti manji, jer će ovo povećanje doprinijeti očuvanju radnih mjesta. Vlada će u naredna dva-tri mjeseca pratiti privrednike i reagovati mjerama ako bude potrebno – rekao je Mitrović.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here