Velikom broju boraca u Republici Srpskoj isplaćen je jedinstveni mjesečni borački dodatak po koeficijentu 2,20, dok će novac na računima onih koji su se prethodnih mjeseci prijavljivali biti nakon što dobiju rješenje.

Ovo je rekao ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić.

On je za Glas Srpske naglasio da je za oko 130.000 boraca mjesečni borački dodatak isplaćen po koeficijentu od 2,20 KM.

– Za one koji su bili u sistemu dodatak je prema novom obračunu, odnosno koeficijentu, isplaćen. Onima koji su se prethodnih mjeseci prijavljivali za ovaj dodatak isplate će uslijediti nakon što dobiju rješenja. Nema puno ljudi koje nemamo u sistemu. To je uglavnom šesta i sedma kategorija. Očekujem da će i na njihove račune do kraja godine uslijediti isplate – rekao je Egić.

Dodao je da će prilikom isplate borcima koji nisu dobili rješenje biti objedinjene sve isplate za prethodne mjesece, odnosno od narednog mjeseca nakon što su predali zahtjev. Tako će, ako su pojedini predali zahtjev u septembru, isplate uslijediti od 1. oktobra.

– Niko neće biti na gubitku. Pojedini borci se i ne prijavljuju zbog malog broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava – poručio je Egić.

Naglasio je da su isplaćene i invalidnine, lične i vojne, po novoj uredbi Vlade kojom su ta primanja uvećana za pet odsto.

– U ovom mjesecu uslijediće još jedna isplata tih invalidnina – rekao je Egić.

Na jedinstveni borački dodatak imaju pravo svi borci od prve do sedme kategorije, odnosno do sada su taj dodatak dobijali samo oni koji su imali više od 60 godina. Iznos ovog primanja boraca određuje se na osnovu broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, a taj broj mjeseci množi se sa koeficijentom 2,20, odnosno 3 KM od početke iduće godine. Borci koji imaju određeni broj mjeseci učešća u ratu, a nisu bili u zoni borbenih dejstava, ne mogu ostvariti mjesečni borački dodatak.

Za ove namjene, još ranije je iz Vlade Srpske poručeno, biće obezbijeđeno dodatnih 150 miliona maraka. Predstavnici Vlade Srpske i Boračke organizacije RS u drugoj polovini septembra potpisali su i memorandum kojim je definisana isplata jedinstvenog boračkog dodatka.