Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da borci Wagner grupe ne napuštaju Bjelorusiju, već će nastaviti da žive i rade u ovoj zemlji.

“Wagner je živio, Wagner je živ i Wagner će živjeti u Bjelorusiji, ma koliko to neko ne želio. Prigožin i ja smo izgradili sistem kako će se rasporediti borci Wagnera. A ove slike iz svemira da nešto demontiramo… Zašto skidamo dodatne šatore? Jer nam ne treba toliko. Jezgro ostaje tu, neko je otišao na odmor, neko generalno odlučio da živi po strani, ali su poznati telefoni, adrese i lozinke u ovom jezgru. Za nekoliko dana svi će biti ovdje, do 10 hiljada ljudi”, rekao je Lukašenko, a prenosi RIA Novosti.

On je naglasio da sada nema potrebe da se svi Wagnerovi borci zadržavaju u Bjelorusiji.

“Zbog toga oni nigdje ne bježe. Dok nam je potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi sa nama”, rekao je.

Podsjećamo, nakon smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina u medijima su se pojavili navode da borci Wagnera koji su boravili u Bjelorusiji počeli napuštati ovu zemlju.

Također je rekao da je ranije dobivao informacije o spremanju atentata na Prigožina te da je o tome izvijestio ruskog predsjednika.

“Posljednji put kada smo letjeli u Emirate dobio sam vrlo ozbiljne informacije iz izvora o pokušaju ubistva Jevgenija Prigožina”, rekao je.

Prema njegovim riječima, u roku od dva sata predao je šifrovanu poruku ruskom ambasadoru u UAE, kako bi o tome obavijestio Vladimira Putina i šefa FSB-a Aleksandra Bortnikova. Nakon nekog vremena Lukašenko je pitao Prigožina da li je ova informacija stigla do njega, a biznismen je potvrdio da ga je Putin upozorio na predstojeće akcije.