Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj zadovoljavajuća, jer je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova bezbjednost građana i borba protiv kriminala i korupcije.

Na području policijskih uprava imamo dobru situaciju, jer je smanjen broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta i nema počinjenih teških krivičnih djela poput ubistava, dok je broj razbojništava i teških krađa u velikom opadanju rekao je Lukač u intervjuu Srni.

Govoreći o kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Lukač je ocijenio da je dobra i posljednjih nekoliko godina se intenzivno radilo na kvalitetnom školovanju kadra.

– U Policijskoj akademiji smo dostigli nivo da školujemo dvije generacije što znači da ćemo godišnje imati 500 kadeta. To je potreba, jer imamo odlazak u penziju starog kadra. Produžili smo školovanje na 14 mjeseci, što je najduže u regionu, ali cilj je da policajci budu kvaliteno školovani i obučeni – naglasio je Lukač, navodeći da je saradnja MUP-a i Fakulteta bezbjednosnih nauka veoma dobra.


On je rekao da će novi objekat Policijske akademije u Zalužanima, kod Banjaluke, biti završen u narednih nekoliko mjeseci kako bi školovanje policajaca bilo nastavljeno na najvišem nivou.

Osvrućući se na rad MUP-a Republike Srpske u posljednje četiri godine, Lukač je ocijenio da je urađeno mnogo stvari i da su pripadnici Ministarstva bolje obučeni i opremljeni što donosi kvalitetnije rezultate rada.

– Ne samo u posljednje četiri godine, nego i u prethodnih osam rad MUP-a smo podigli na viši nivo. Veliki broj mladih policajaca smo školovali i obučili za savremen, odgovoran i profesionalan rad. Policiju smo opremili u skladu sa savremenim standardima, što je vidljivo iz opreme Specijalne aniterorističke jedinice i Žandarmerije. Imamo helikoptersku i konjičku jedinicu, nabavili smo oklopna vozila i ostalu neophodnu opremu – naveo je Lukač.

On je podsjetio da je većina objekata policijskih uprava rekonstrisana, a da će u Istočnom Sarajevu biti sagarađen savremeni objekat Policijske uprave čime će nivo rada biti podignut na viši nivo.

Lukač je istakao da se MUP Srpske u saradnji sa tužilaštvima u Srpskoj i BiH intenzivno bori protiv svih vidova kriminala i korupcije.

– Postigli smo veoma dobre rezultate što je rezultovalo hapšenjem i procesuiranjem mnogih lica. To se odnosi i na lica koja su u sistemu vlasti, što dovoljno govori o našoj predanosti i profesionalizmu. I dalje ćemo nastaviti da se intenzivno i predano borimo protiv kriminala i korupcije – poručio je Lukač, ponovivši da će MUP intenzivno čistiti svoje redove od onih koji su skloni kriminalu i korupciji.

Kada je riječ o neriješenim ubistvima u Republici Srpskoj, među kojima su ubistvo Srđana Kneževića i Riste Jugovića, Lukač je naveo da MUP nije odustao od rada i njihovih razrješenja.

– Formirali smo Upravu protiv organizovanog kriminaliteta kako bi bila riješena sva ubistva koja su počinjena u Republici Srpskoj. Veći dio predmeta smo riješili i sigurno je da ćemo tako i raditi. Da li ćemo uspjeti da riješimo ubistva od prije deset godina ne znam, ali ćemo intenzivno prikupljati podatke – kategoričan je Lukač.

Komentarišući činjenicu da je BiH jedina zemlja koja nema potpunu saradnju sa Evropolom, Lukač je ocijenio da je za MUP Srpske veoma bitna saradnja sa ovom policijskom agencijom, ali i za BiH.

– BiH nema potpunu saradnju sa Evropolom što je problem za policijske strukture. Nama je veoma bitno da uspostavimo potpunu saradnju zbog budućeg rada i postizanja boljih rezultata u borbi protiv svih vidova kriminala. Imali smo namjerne opstrukcije šest godina za sprovođenje Sporazuma o saradnji, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je željela da preuzme sve što nije adekvatno i zakonski – rekao je Lukač.

Govoreći o ratnim porukama pojedinih političara iz Federacije BiH, Lukač je naglasio da su nedopustive i neodgovorne, te da je izuzetno važno što se niko iz Republike Srpske takvim stvarima nije bavio, niti pozivao na neku vrstu sukoba.

– Nikome nije cilj da bude rat u BiH. Dovoljno nam je bio jedan rat kako bi svi izvukli pouke – rekao je, između ostalog, Lukač.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Lukač je rekao da je policija spremna da obezbijedi izborni i postizborni period.

– Policija je prisutna na terenu i zato sam posjetio većinu policijskih uprava u Republici Srpskoj kako bi izborni period protekao mirno. Imamo i novi zadatak, a to je da obezbjeđujemo izborne materijale, za šta nam je potreban veliki broj policajaca. Vjerujem da ćemo i ovaj zadatak uspješno izvršiti i da će javni red i mir biti sačuvan na biračkim mjestima. Svi koji budu imali informaciju o izbornim prevarama neka prijave policiji – istakao je Lukač.