Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je glavni zaključak njegove posjete da kod obje strane postoji volja da se dijalog nastavi.

“Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vrijeme – nakon formiranja svih potrebnih institucija u Prištini i to bi moglo da bude sigurno prije ljeta”, rekao je Lajčak prenosi beogradski Danas.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki dijelovi – tekstovi u vezi sa nestalim licima, interno raseljenima, ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. Na stolu je trenutno, kaže, imovina. Kad je u pitanju Zajadnica srpskih opština – od dogovorenog modela EU nije odustala.

“Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera sa kojima sam se susreo na Kosovu i Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka”, istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posjete ovog puta bio to da se sastane sa Kurtijem koji je, dobio snažan mandat od birača i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu.

Upitan da li je u Beograd ili Prištinu donio neki papir i pokazao ga potencijalnim pregovaračima, Lajčak kaže da “taj papir postoji naravno”.

“Taj papir je već dogovoren između predsjednika Vučića i premijera Hotija. Oni znaju šta se pregovara, oni znaju tačno kakav je taj proces. A jeste, ja sam taj papir i neke druge papire donio i predao gospodinu Kurtiju sada, da on ima punu informaciju. I za mene je bilo bitno da on formuliše svoju platformu, svoj program i prioritete sa znanjem svega onoga što treba da zna, kad je dijalog u pitanju”, navodi Lajčak