U okviru konsultacija za pripremu budžeta za 2024. godinu, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa predstavnicima udruženja proisteklih iz Odbrambeno – otadžbinskog rata i Savezom sindikata Srpske. Sindikalci i danas ponavljaju da daju punu podršku prijedlogu da najniža plata za narednu godinu u Srpskoj bude 1.050 maraka. Povećanje lične invalidnine trebalo bi da prati prosječnu platu, stav je boračkih udruženja.

Za Savez sindikata najvažnije teme u razgovoru sa premijerom Srpske – ekonomska situacija, reforme, ali i ona najbitnija- najniža plata u iznosu od 1050. maraka.

  • Mislim da smo postigli dogovor. Negdje oko 29 miliona za zaposlene u srednjem osnovnom i visokom obrazovanju, nauci i kulturi, povećanje od 100 maraka. Da se izjedace zaposleni u obrazovanju ss drugim korisnicima budžeta – navela je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu najniže plate, odluku će morati donijeti Vlada, kažu u Sindikatu.

Premijer Višković rekao je da je prioritet Vlade konstantno poboljšanje položaja radnika, ali i da će novi budžet voditi računa i o poboljšanju položaja boračkih kategorija.

  • Novembarska invalidnina biće povećana pet odsto, decembarska za pet odsto, tako da ćemo do kraja godine imati povećanje 10 odsto, a onda već od januara deset ili na 12 odsto kako bude ostalim budžetskim korisnicima tako će biti i nama – istakla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.
  • Nadamo se da ćemo u narednoj godini imati veća sredstva za nabavku proteza kako bi imali što kvalitetniji život i svi smo izrazili želju za nastavkom rada radne grupe – dodao je Željko Volaš, predsjednik Udruženja amputiraca “UDAS”.

Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje djece poginulih boraca i dalje je cilj udruženja i organizacija proisteklih iz Otadžbinskog rata. Isto tako ukazuju i na problem traženja nestalih Srba. U posljednjih 15 godina pronađeno je i identifikovano samo 59 lica srpske nacionalnosti.

Najveću odgovornost, po njima, snosi Institut za nestala lica BiH.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocijenila je da je poražavajući podatak da je u proteklih 15 godina pronađeno i identifikovano 59 lica srpske nacionalnosti.

Prema njenim riječima, treba nastojati da se ovaj proces vrati na entitetski nivo u prvoj varijanti u pogledu identifikacije 570 posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj.

Poboljšanje položaja ovih kategorija cilj je i Vlade Srpske.

Podsjećamo da je Vlada budžetom za narednu godinu planirala dodatna sredstva od 150 miliona maraka za ove namjene.