Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je na današnjoj sjednici donio Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a na posljednjoj sjednici.

Vitalni nacionalni interes se tiče Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH kao i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, piše Klix.

– Navedeni zakoni će ići na usaglašavanje Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine, a ukoliko se ne postigne saglasnost, zakoni idu na Ustavni sud Republike Srpske – saopšteno je iz Kluba Bošnjaka.Narodna skupština Republike Srpske  usvojila je u petak, 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.Poslanici u NSRS usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.