Sjevernokorejski Kim Džong Un naredio je vojsci da intenzivira vježbe za odvraćanje i odgovor na “pravi rat” ako je potrebno, objavili su državni mediji u petak, nakon što je vođa nadgledao vježbu vatrenog napada za koju je rekao da je dokazala sposobnosti zemlje.

Sjeverna Koreja je u četvrtak ispalila balistički projektil kratkog dometa sa svoje zapadne obale, saopštila je južnokorejska vojska, dodajući da analizira mogućnosti da je Sjeverna Koreja lansirala više projektila istovremeno s istog područja.

Fotografije koje je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA pokazuju najmanje šest projektila ispaljenih u isto vrijeme. KCNA je rekla da je jedinica obučena za “udarne misije” ispalila “snažan plotun na ciljane vode” i pokazala svoju sposobnost da se “suprotstavi stvarnom ratu”.

“Kim je naglasio da bi vatreno-jurišne podjedinice trebale biti strogo pripremljene za najveće savršenstvo u sprovođenju dviju strateških misija, prvo za odvraćanje od rata i drugo za preuzimanje inicijative u ratu, stalnim intenziviranjem raznih simuliranih vježbi za pravi rat”, rekla je KCNA, prenosi “Telegraph India”.