Kanada nije istakla zvaničnu kandidaturu za visokog predstavnika u BiH i vlada te zemlje sklona je da podrži kandidaturu Kristijana Šmita iz Njemačke za ovu poziciju, izjavio je zvaničnik kanadskog Ministarstva inostranih poslova Dejvid Sprol.

Sprol, koji je generalni direktor za Evropu, Evroaziju i Arktik pri kanadskom Ministarstvu inostranih poslova je u razgovoru sa ambasadorom BiH u Kanadi Markom Milisavom negirao da postoji zvanična kandidatura Kanade, kao države članice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

Sprol je na jučerašnjem sastanku istakao da je Kanada sklona da podrži kandidaturu Šmita, ukoliko se po ovom pitanju postigne konsenzus članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, prenosi RTRS.

Povodom medijskih navoda da je Kanada predložila Džosefa Ingrama za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav, juče je organizovao sastanak sa predstavnicima Vlade Kanade.

Ambasador Milisav je kanadskoj strani prenio da u BiH ne postoji konsenzus u vezi sa pitanjem potrebe daljeg nastavka postojanja OHR-a, te da je preovlađujući stav dva konstitutivna naroda da je vrijeme da se ta kancelarija zatvori.

On je prenio i stav da je BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda spremna da preuzme odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

Sagovornici su se saglasili da je ovo značajna tema kako za BiH, tako i za Kanadu kao članicu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, te da će u budućnosti nastaviti razgovore o ovom kao i o drugim pitanjima unapređenja dobrih bilateralnih odnosa.