Političke partije, ali i sami poličari u Srpskoj, u posljednjih nekoliko godina su veliki dio svojih aktivnosti preselili na društvene mreže, na kojima ih, baš kao i na stranačkim skupovima, podržavaju njihove pristalice.

Aktivni na Fejsbuku, Tviteru, a sve češće i na Instagramu, objavljuju fotografije sa sastanaka, gostovanja u emisijama, ali i iz privatnog života.

Nerijetko se, čak, i “uživo” obrate svojim simpatizerima. Iako im društvene mreže ne pružaju aplauze i uzvike odobravanja koje imaju na skupovima, komentara i lajkova podrške im, ni najmanje, ne manjka.

Potkrade se tu i poneki negativan komentar, na koji, kroz nekoliko sekundi, bude bačeno “drvlje i kamenje”.

Jedna od partija koja pratioce gotovo svakodnevno, na nekoliko društvenih mreža, upoznaje sa svojim aktivnostima, jeste Ujedinjena Srpska. Podjednako aktivan je i lider ove partije, Nenad Stevandić, na čijim se profilima mogu pronaći video-snimci, tekstovi objavljeni u medijima, ali i događaji iz privatnog života.

Po svojoj aktivnosti na društvenim mrežama ni najmanje ne zaostaju članovi PDP. Među najaktivnija su, svakako, predsjednik ove partije, Branislav Borenović, potpredsjednica Jelena Trivić, ali i mladi gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, koji je, ujedno, jedan od najpopularnijih političara na Instagramu.

Na njihovim profilima se, takođe, mogu pronaći fotografije sa sastanaka, snimci na kojima se direktno obraćaju svojim simpatizerima, ali i fotografije sa zajedničkih druženja.

Na svim platformama, aktivna je i politička partija SNSD, koja broji hiljade pratilaca.

Gotovo svakodnevno objavljuju različite aktivnosti, i to ne samo lidera, Milorada Dodika, nego i ostalih članova.

Podsjećanja radi, sam Dodik je početkom prošle godine najavio osvajanje društvenih mreža uz riječi da se “imaginarni i virtuelni svijet nametnuo kao neizostavni faktor”.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, takođe je aktivna na društvenim mrežama, a njene fotografije uglavnom svjedoče o brojnim aktivnostima, sastancima, ali i učestvovanjem u humanitarnim akcijama.

Nedavno je Cvijanovićeva prostor ustupila i srpskom teniseru, Novaku Đoković, koji je pretrpio agoniju u dalekoj Australiji.

Moć društvenih mreža spoznali su iz SDS i DNS, pa tako u pretragama možemo pronaći mnoge njihove profile, od gradskih odbora do pojedinaca.

Za razliku od predsjednika SDS, Mirka Šarovića, koji svoje aktivnosti objavljuje samo na Fejsbuku, predsjednik DNS, Nenad Nešić, aktivan je i na Instagramu.

Jedan od političara koji je među popularnijima, bilo da je riječ o skupovima ili o društvenim mrežama, jeste narodni poslanik, Nebojša Vukanović ili kako je sam sebe opisao u jednom od profila “disident i vječiti buntovnik”.

Svakodnevno aktivan, objavljuje druženja sa prijateljima i porodicom, “uživo” se obraća svojim pratiocima, ali i rado obračunava sa neistomišljenicima.

Osim pomenutih, i mnogi drugi političari su spoznali i iskoristili moć društvenih mreža, koja bi se ove godine, koju prati epitet izborna, mogla povećati.