Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za prikupljanje dokaza u vezi sa svjedočenjem Fadile Mujić o zločinima u Kravici na Božić 1993. godine, koje se pojavilo na društvenim mrežama i video-kanalima, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

“Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim i agencijama za provođenje zakona prati medijske objave koje se mogu dovesti u vezu s informacijama o predmetima na kojima radi Posebno odjeljenje za ratne zločine”, navodi se u pisanom odgovoru Srni na pitanje da li će Tužilaštvo BiH pozvati i ispitati Mujićevu ko je organizator i ko su počinioci zločina u Kravici, kako bi bili procesuirani.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozvao je Tužilaštvo BiH da pregleda kompletan snimak svjedočenja Mujićeve, da bude svjedok, a može, kako je istakao, da bude i optuženi, jer tokom svjedočenja za federalne medije, eksplicitno govori da je i ona željela da učestvuje u tom napadu.

“U ovom javnom svjedočenju vidjeli smo da se tu radilo o klasičnom širokom i sitematičnom napadu koji predstavlja zločin protiv čovječnosti, jer pored toga što su tu ubijani ljudi, odvedeni u logore, ranjavani, tu su vršene i pljačke i paljene kuća”, rekao je ranije Kojić za Srnu.

On je dodao da postoje svi dokazi u Tužilaštvu BiH vezano za zločne u Kravici i da se zna da je i Sud BiH kasnije, a prije toga i Haški tribunal, oslobodio Nasera Orića između ostalog i za taj zločin što je, kako kaže, nedopustivo.

Ako Tužilaštvo BiH ostane gluvo i nijemo na svjedočanstvo koje je javno objavljeno, Kojić je istakao da se onda zaista nema više o čemu pričati te da je i ovako postalo nevjerovatno da oni jednostavno ne žele procesuirati i u potpunosti ignorišu zločine nad Srbima, posebno one koji su počinjeni u Podrinju.

U ratnom zločinu na Kravice na Božić 1993. godine ubijeno je 49 lice srpske nacionalnosti, od kojih je najstarija žrtva imala 90 godina.

Fadila Mujić iz Srebrenice svjedočila je za federalne medije da je sa pripadnicima 28. divizije Armije RBiH na Božić 1993. godine “upala” u selo Kravica gdje su počinjeni masovni zločini. Nedvosmisleno je svjedočila o pljački, otimačini, ubistvima na najradosniji pravoslavni praznik.