U Srebrenici i Doboju danas se održavaju ponovljeni lokalni izbori, a jutros su otvorena sva biračka mjesta.

– Svih 26 biračkih mjesta na kojima se danas ponavljaju izbori u opštini Srebrenica otvoreno je na vrijeme, u sedam časova, i izborni proces odvija se bez problema – izjavila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljiljana Stevanović.

Stevanovićeva je istakla da su svi članovi biračkih odbora stigli na vrijeme na birališta, a izbore prati veliki broj posmatrača.

Na biračkom spisku za izbore u Srebrenici su 10.002 birača, među kojima je 391 koji živi u drugim sredinama, ali su se prijavili da glasaju.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno je 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka), dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Centralna izborna komisija BiH poništila je rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.

– U Doboju su jutros otvorena sva biračka mjesta za glasanje na ponovljenim lokalnim izborima na kojima građani biraju između 85 političkih subjekata, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je Srni da su biračka mjesta otvorena u sedam časova, ali da je na dva bilo do 15 minuta kašnjenja.

On je rekao da nije bilo incidenata prilikom otvaranja biračkih mjesta.

Prema podacima Gradske izborne komisije Doboj, za ponovljene lokalne izbore registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, osim onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će na ponovljenim izborima za gradonačelnika birati između tri kandidata.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime CIK-a nadgleda 130 supervizora koji su obučeni i sertifikovani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora.