Republika Srpska se priprema za izdavanje digitalnog sertifikata po uzoru na zemlje regiona i Evrope. Riječ je o objedinjenoj potvrdi kojom se dokazuje da li je građanin prebolovao “kovid” , te da li ima rezultate testiranja na tu zaraznu bolest.

Dokument će, kako tvrde upućeni, biti sličan potvrdi o vakcinaciji, ali će sadržavati digitalne elemente i neće imati svojstvo putne isprave.

Banjalučanka Sandra R, koja planira da putuje na jednu manifestaciju u Hrvatsku, raspitujući se o uslovima ulaska u tu zemlju i na koji način može prisustvovati događaju, kazala nam je da iako Hrvatska priznaje potvrde o vakcinaciji protiv virusa korona koje izdaje Institut za javno zdravstvo RS, organizator događaja zahtijeva digitalni sertifikat.

  • Nezamislivo je da evropska država priznaje potvrdu o vakcinaciji, a da je za prisustvo nekom događaju u toj zemlji potreban drugi dokument – rekla je ova Banjalučanka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS pojašnjavaju za “Glas Srpske” da zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom civilnih poslova BiH i Brčko distriktom rade na sporazumu kojim će biti regulisan način razmjene podataka prema informacionom sistemu Evropske komisije za razmjenu “kovid” potvrda, što uključuje jedinstveni identifikator potvrde o vakcinaciji i tehničku pristupnu tačku za BiH kroz koju će ići razmjena podataka.

Ističu da su donijeli rješenje o evidencijama iz oblasti zdravstvene zaštite koje se vode u svrhu izdavanja digitalnih “kovid” sertifikata za vrijeme pandemije virusa korona i oboljenjima uzrokovanim ovim virusom, a kojim je propisano uspostavljanje “kovid” evidencija.

  • Centralna evidencija će biti formirana u Institutu za javno zdravstvo, u kojoj bi se nalazili podaci o svim izdatim sertifikatima o vakcinaciji, rezultatima testiranja i potvrdama o prebolovanoj bolesti “kovid 19”, a u skladu sa tehničkim zahtjevima definisanim preporukama Evropske komisije i njenih tijela – navode u resornom ministarstvu.

S tim u vezi, pojašnjavaju, Institut je zadužen za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim potvrdama koje potpadaju pod inicijativu EU o digitalnom sertifikatu, a Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za izdavanje elektronskih sertifikata.

  • Institut već izdaje potvrde o vakcinaciji koje ispunjavaju većinu zahtjeva. Prilagođavanje ostalim tehničkim zahtjevima Evropske komisije i njenih tijela je u toku – poručuju iz Ministarstva zdravlja. Podsjećaju da je u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom RS zdravstvo u isključivoj nadležnosti Srpske, te da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH nema nadležnost za tehničku obradu i vođenje zdravstvene evidencije pacijenata.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrđuju da su konsultacije u toku.

  • Može se očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira, za sistem za izdavanje “kovid” pasoša/zelenog sertifikata građanima BiH, isti mogao implementirati na teritoriji cijele zemlje najkasnije u roku od 60 dana – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.

Zaraženi

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa virus korona potvrđen je kod 25 od 184 testirane osobe, a prijavljeno je i pet smrtnih slučajeva. Broj hospitalizovanih u bolnicama dostigao je 190, od kojih je 14 na respiratoru.