Radnici, penzioneri, borci, te porodice sa četvoro i više djece u Srpskoj mogli bi početkom iduće godine ostati bez uvećanih i dodatnih primanja, a privreda i poljoprivreda bez nekoliko stotina miliona maraka, ako dođe do produbljivanja krize nastale nakon opštih izbora i nekonstituisanja Narodne skupštine RS na vrijeme.
Haos u BiH nastao je nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela naredbu o kontrolnom ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Srpske. Poslije toga, uslijedile su i odluke o otvaranju više stotina vreća sa glasovima za sve nivoe vlasti. Pored toga, predsjednik CIK-a Suad Arnautović najavio je i da će razmotriti pitanje mogućnosti poništenja izbora u Srpskoj. U tom slučaju i više nego je izvjesno da bi sve to moglo uticati na konstituisanje Narodne skupštine Srpske, a time i na usvajanje ključnih finansijskih dokumenata za iduću godinu – budžeta RS i programa ekonomskih reformi.
Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je da će biti sporno usvajanje ključnih finansijskih dokumenata za iduću godinu ako parlament ne počne sa radom na vrijeme.

– Posljedice bi bile katastrofalne. Morali bismo da idemo na privremeno finansiranje, a to znači da bismo u prvom tromjesečju iduće godine mogli potrošiti samo ono što smo u prvom ove. To u suštini znači da bi plate, penzije, ali i primanja boraca bili umanjeni za više od 15 odsto. Sa druge strane, izostala bi i davanja porodicama sa četvoro i više djece jer toga nije bilo u prvom kvartalu ove godine – rekla je “Glasu Srpske” Vidovićeva i podvukla da bi privremeno finansiranje direktno pogodilo i umanjilo primanja za 274.000 penzionera, oko 200.000 boraca, ali i oko 4.000 porodica sa četvoro i više djece, a indirektno sve porodice u Srpskoj.

Vidovićeva je naglasila da ne bismo mogli dati ni subvencije privredi koje su povećane u junu za 40 miliona maraka.

– Drugo, za poljoprivredu je u ovoj godini obezbijeđeno 75 miliona maraka, a za iduću smo najavili 185 miliona maraka. Mi taj novac ne bismo mogli dati već bismo morali ostati na ovih 75 miliona KM – navela je Vidovićeva. Katastrofalne razmjere privremenog finansiranja, podvlači Vidovićeva, posebno su izražene zbog inflacije, zbog koje su povećana davanja.

– Da je neko normalno stanje, sve bi bilo isto. Još gora situacija mogla bi da nastane jer je najavljen dalji rast inflacije, a mi, bez obzira na rast prihoda, ne bismo mogli raspolagati tim novcem i davati ga građanima. Zbog svega bi, nažalost, mogla da ispašta svaka porodica u Srpskoj – podvukla je Vidovićeva.

Uprkos svim potencijalnim opasnostima, ministarka finansija RS naglašava da trenutno rade na drugom rebalansu budžeta Srpske, u kojem će prihodi biti veći za 50 miliona KM u odnosu na prvi rebalans koji je bio polovinom godine.

– Takođe, uporedo sa tim radimo i budžet i program ekonomskih reformi za 2023. godinu. Sve dokumente pripremamo, a polovinom decembra ti dokumenti trebalo bi da budu usvojeni. Dokumenti će svi biti spremni i čekaće Skupštinu da se konstituiše, bez obzira na to da li ova ili neka druga vlada te dokumente predlagala – zaključila je Vidovićeva.

Iz Udruženja penzionera RS ogorčeni su činjenicom da bi moglo doći do privremenog finansiranja.

– Time bi nam penzije praktično bile smanjene, a ne bi bilo ni redovnog godišnjeg usklađivanja početkom iduće godine, koje bi trebalo da bude u najvećem procentu do sada. Sa penzijama koje smo imali u prvom kvartalu ove godine ne bismo mogli preživljavati, a kamoli živjeti – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja penzionera u RS Ratko Trifunović.

Pomoć

Na osnovu odluke Vlade RS od septembra se isplaćuje po 750 KM za višečlane porodice sa jednim nezaposlenim roditeljem, gdje je bar jedno od djece maloljetno. Iz Vlade RS još ranije su najavili da će za četiri mjeseca ove godine taj iznos novca biti isplaćen kao pomoć, dok je planirano da od iduće godine to pitanje bude tretirano kao primanje uz plaćene poreze i doprinose, za šta bi iz budžeta bilo potrebno izdvojiti više od 24 miliona maraka.