Predsjednik Svjetske zdrastvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pisao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku o trenutnoj situaciji oko nabavke vakcina protiv korona virusa.

 Gebrejesus je u pismu naveo da je razgovarao sa izvršnim direktorom “Fajzera” Albertom Bourlom kako bi ubrzao dostavu vakcina.

“Dogovorili smo se da će me ‘Fajzer’ obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine”, napisao je Gebrejesus, prenosi “Klix.ba“.

On tvrdi da će “Fajzer” početi pripreme za isporuku vakcine kupljene preko Kovaksa u BiH čim se potpiše “Fajzerov” sporazum o nadoknadi štete kao i popratno pismo, koje je GAVI podijelio s odgovornom osobom pri Kovaksu 22. februara 2021. godine.

“’Fajzeru’ je potrebna i vaša potvrda o učestvovanju u ‘Covax No Fault Compensation’ programu, uspostavljenom od SZO, koja bi po mogućnosti trebala biti donesena kad se svaki dogovor unutar spomenutog programa smatra cjelovitim i finalnim”, navodi se u pismu.