Evropski pravnici zainteresovani za slučajeve u Srpskoj

0
25

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja koji je dokazao vezu između NATO bombi i obolijevanja od kancera, u slučaju da i građani Srpske odluče da tuže ovaj savez, iskazao je spremnost da bude dio pravnog tima svih onih za koje se može dokazati da su oboljeli zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom tokom 1995. godine.
Istakao je ovo za “Glas Srpske” advokat Srđan Aleksić iz Aleksinca, koji već godinama vodi veliku pravnu bitku zastupajući ljude iz Srbije koji su u proteklom periodu oboljeli od raka. Kako je pojasnio, radi se o italijanskom advokatu koji je zastupao italijanske vojnike koji su svojevremeno boravili na KiM, kao i u BiH, tokom ratnih godina, a koji su u kasnijem periodu oboljeli od raka.

“Oni su već dobili presude protiv NATO-a. Ukoliko i građani Srpske, a koji su oboleli od raka zbog ovog bombardovanja, odluče da tuže ovaj vojni savez Tartalja i ja bismo pomogli tim ljudima da podignu tužbe pred vašim sudovima. Pre toga je neophodno prikupiti adekvatnu medicinsku dokumentaciju, uraditi biopsiju, a ja bih pomogao da se ti uzorci pošalju na ispitivanje u Torino, kako bi se pokazala i dokazala uzročno-posljedična veza. Navešću vam jedan primer, za pukovnika Dragana Stojčića, koji je u međuvremenu nažalost preminuo, utvrđeno je prisustvo 500 puta više osiromašenog uranijuma u telu nego što je minimum, ali i prisustvo dvadesetak teških metala, koji izazivaju kancer”, naveo je Aleksić, dodajući kako će tim povodom i mogućnošću podizanja optužnica u Srpskoj, odnosno BiH, uskoro ponovo posjetiti Banjaluku.

Smatra i da bi građani Srpske, koji su oboljeli od raka, a koji su u tokom, ali i nakon NATO akcije 1995. živjeli na područjima bombardovanim osiromašenim uranijumom, kao što su na primjer Hadžići, trebalo da presaviju tabak i tuže ovaj vojni savez za nadoknadu štete.

“Uz pomoć italijanskih eksperata ja sam još pre par godina pokrenuo tužbe ovde u Beogradu u kojima moji klijenti traže nadoknade štete u iznosu od 100.000 evra. Ravnali smo se sa zakonima zemalja koje su nas bombardovale, a koji se tiču iznosa ovih nadoknada. Tu štetu treba da plati NATO. Imamo presude iz Italije, ali i Bečku konvenciju. Verujem da bi prve presude, bar što se tiče Srbije, mogle biti već do kraja ove godine”, poručio je Aleksić.

Slično mišljenje dijeli predsjednik NSRS Nenad Stevandić koji je juče istakao da svi oni koji su oboljeli od malignih bolesti na teritorijama koje je bombardovao NATO treba da dobiju odštetu.

“Stotine italijanskih vojnika, onih koji su umrli i koji su liječeni, dobijali su od 100.000 do 300.000 pa i do 500.000 evra odštete. Ako su ozračeni italijanski vojnici i ako imaju nalazi u italijanskim naučnim institucijama, mi ne treba ništa da dokazujemo, nego da se spremimo za tužbe za odštetu. Treba da plate oni koji su nas kontaminirali osiromašenim uranijumom koji utiče na najteže oblike kancera od kojih obolijevaju naša djeca”, poručio je Stevandić.

“Namjerna sila”
Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, obilježava se 9. septembra. Tokom NATO operacije “Namjerna sila” na Srpsku je bačeno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here