EU stavlja bjeloruske otmičare djece iz Ukrajine na crnu listu, podstičući pozive za raspisivanje međunarodnog naloga za hapšenje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.
Dmitrij Demidov, načelnik opštine u Vitebskom regionu u Belorusiji, bio je jedna od “ključnih osoba uključenih u nasilnu deportaciju ukrajinske djece u Bjelorusiju i njihovo naknadno nezakonito usvajanje od strane ruskih i bjeloruskih porodica – navodi se u nacrtu crne liste u koju je EUobzerver imao uvid.

Još troje Bjelorusa prozvanih zbog deportacije djece – Dmitrij Šaucu, Aleksej Talaj i Olga Volkova, djelovala su u ime Lukašenkovog režima.

Lično posjetio ukrajinsku djecu
Šaucu je bio generalni direktor beloruskog Crvenog krsta, ali je lično posjetio “djecu iz Ukrajine u Belorusiji i Ukrajini koja se nalazi pod ruskom okupacijom, noseći prorusku vojnu odjeću”, saopštila je EU.

Talaj je osnovao “Dobrotvornu fondaciju Aleksej Talaj”, u kojoj su oteta ukrajinska djeca bila “primorana da pohađaju obrazovne programe koji aktivno podržavaju rusku državnu propagandu, javno negirajući pravo Ukrajine na državnost”, saopštila je EU.

Volkova je bila na čelu pseudo-NVO pod nazivom Delfini, koja je “ideološki indoktrinirsla” ukrajinsku djecu, dodaje EU.

I Talajeva dobrotvorna organizacija i nevladina organizacija Volkove trebalo bi da se nađu na crnoj listi.

U studiji Univerziteta Jejl u SAD u novembru Lukašenkov režim je optužen da je odveo 2.400 ukrajinske djece u 13 ustanova u Belorusiji.

Prognani beloruski disident Pavel Latuška, takođe, je u isto vrijeme podnio dokaze o Lukašenkovoj ulozi u programu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu.

Nova runda sankcija Rusiji
Bjelorusi su trebalo da budu dodati u 13. rundi sankcija EU Rusiji, koju bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da usvoje 19. februara u Briselu.

EU je prvobitno predložila da se na 13. listu doda 118 pojedinaca i entiteta, uključujući ruske firme koje krijumčare sjevernokorejsko oružje na ukrajinsko ratište.

Ali sada je svoj prijedlog dopunila sa još 43 fizička i 32 pravna lica.

Većina njih su ruske firme za proizvodnju oružja, njihovi šefovi i nižerangirani ruski zvaničnici, od kojih su neki, takođe, osumnjičeni za otmicu djece u Ukrajini.

Na ovoj listi nalaze se i sjevernokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam i Sjevernokorejski Generalni biro za rakete, koji proizvodi balističke rakete.

Ako bude usvojena u sadašnjem obliku, 13. runda sankcija Rusiji će povećati broj uglavnom ruskih pojedinaca i entiteta na 2.143 koji imaju zabranu viza EU i kojima će biti zamrznuta imovina zbog rata u Ukrajini.